Győzelem javuló játékkal a Pápa ellen

A Covid-19 járvány okozta kéthetes kényszerszünetben két bajnoki mérkőzése is elmaradt a férfi kosárlabda NB I/B piros csoportjában szereplő Jászberényi KSE csapatának. A Conoil Pápa KC elleni találkozót február 16-án este pótolták.

Két győzelemmel a tarsolyában érkezett Jászberénybe a pápai csapat. Ezekből a sikerekből merített erőt dr. Vajda Balázs csapata, s a mieink számára figyelmeztető jel lehetett, hogy legutóbb a MAFC ellen nyertek biztosan a pápaiak.

Nos, a találkozót a mieink kezdték jobban (9-2), de a vendégek gyorsan rendezték soraikat (11-9). A negyed második felében sikerült 8 pontra növelni Dukicéknak a különbséget, s meg is maradt a játékrész végéig (32-24). Mindkét együttes támadásban jeleskedett, míg védekezésben sok volt a hiba mindkét oldalon. Még kiegyenlítettebb lett a játék a második 10 percben. A vendégek ebben a negyedben is eljutottak 24 pontig, s mivel a mieink neve mögé is ugyanennyi pont került, a különbség az első félidő végére nem változott (56-48).

Egyértelmű volt, hogy a nagyszünetben a védekezését kellett mindkét együttesnek helyre tenni. Ez a vendégeknek sikerült jobban, hiszen Olaszék ebben a tíz percben csak 16 pontig jutottak, míg a pápaiak 26 pontot szereztek. Ez pedig azt jelentette, hogy 30 percnyi játék után 74-72-re a vendégek vezettek. Három gyors duplával kezdte csapatunk a záró negyedet (78-74), és dr. Vajda Balázsnak azonnal időt kellett kérnie. Ez sem változtatott a játék képén, mert a vendégek láthatóan elfáradtak, s ezt a zónára átálló csapatunk jól használta ki. Homoki és Meleg beállítása új lendületet adott az együttesnek, s a közönség nem kis örömére egyre nőtt a távolság a két gárda között. A végén pedig már csak az volt a kérdés, hogy a JKSE eléri-e a 100 pontot. Ez is sikerült, s talán nem véletlen, hogy éppen Homoki Donát szerezte a 99. és 100. pontunkat, aki 18 perc játék alatt szerzett 23 pontot és leszedett 11 lepattanót, s ezzel a mérkőzés legjobbja lett.

A harmadik negyed kivételével nagyszerű támadójátékot láthattunk a JKSE-től, de a védekezésben még sokat kell javulni csapatunknak, mert nagyon nehéz mérkőzések várnak még a fiúkra a hátralévő fordulókban. A találkozó krónikájához tartozik, hogy betegség és sérülés miatt Uros Rosic és Fekete Dávid sem állt ezen a találkozón Földi Sándor rendelkezésére és sokáig kérdéses volt Várbíró Gergő szerepeltetése is. Sportszerű, jó mérkőzés volt, melyen végül érvényesült a papírforma, s hazai győzelem született.

Jászberényi KSE – Conoil Pápa KC 100-84 (32-24, 24-24, 16-26, 28-10)

A JKSE pontszerzői: Homoki Donát 23, Velkey János 22/9, Kucsora Csaba 13, Olasz Ádám 12, Nagy Simon 9/6, Lewis Chester 7/3, Nebojsa Dukic 5/3, Meleg Károly 5/3, Várbíró Gergő 4/3.

A találkozót követően a vezetőedzők és egy-egy játékos az alábbiak szerint értékelte a találkozót:

Földi Sándor, a JKSE vezetőedzője: – Nagyon jól játszottak a pápaiak, láthatóan feldobta őket a MAFC elleni győzelmet. Nagyon sok pontot kaptunk az első félidőben, a védekezésünk nem volt rendben. Amikor az ellenfelünk fordított és elment 8 ponttal, na akkor láttam végre tüzet a csapatban. Ennek eredményeként sikerült is fordítani. Ezt kellene állandósítani. Sajnos azt kell mondanom, hogy minden csapat ellen nagyon meg kell küzdenünk a folytatásban is a győzelemért, mert a Covid-19 hatása nem múlt el nyomtalanul. Egyelőre nem találjuk azt a játékot, amit a kényszerszünet előtt nyújtottunk. Ma is sok problémával küszködtünk. Uros Rosics nem tudta vállalni a játékot, ahogy Fekete Dávid se, Várbíró sem volt teljesen egészséges, de ő legalább ott lehetett a pályán. Nem szabad túl sokat foglalkoznunk ezzel, mennünk kell tovább, helyre kell tennünk a védekezésünket, mert akkor lehetünk sikeresek. Még van három idegenbeli és négy hazai mérkőzésünk, s remélem, hogy ezeken még jobbak leszünk.

Dr, Vajda Balázs, a Conoil Pápa KC vezetőedzője: – Két hazai győzelem után érkeztünk Jászberénybe, s a csapat mentális erejét bizonyította, hogy nagyon mély gödörből jöttünk ki. Nem úgy jöttek a mérkőzések, ahogy azt szerettük volna, s nem ott állunk a tabellán, ahol ennek a csapatnak állnia kellene. Szerencsére ez a gát végre átszakadt, s bár nem mi voltunk a jászberényi találkozó esélyesei és az elején úgy is tűnt, hogy sima mérkőzés lesz, a folytatásban azonban a srácok nagyon jól ráéreztek a védekezésre. Minden csapatsportág alapja szerintem a védekezés, mert aki ezt jól csinálja az könnyebben talál be a másik oldalon. Ha jó ritmusban védekezel, akkor támadásban is jobban kihasználod a helyzeteidet. Nagyon örülök annak, hogy olyan mérkőzést tudtunk Jászberényben játszani, amelyben a kosárlabda szépségei domináltak, hiszen voltak remek távoli dobások, jó centermunka és látványos kosarak is. Bennünket az zavart meg, amikor a harmadik negyed végén a Jászberény zónavédekezésre váltott, s a fiataljaival döntötte el a folytatásban a mérkőzést. Akkor mi összeroppantunk, de ennek ellenére elégedett vagyok a fiúkkal.

Homoki Donát, a JKSE játékosa: – Először szeretnék gratulálni a pápaiaknak, mert alaposan megizzasztottak bennünket. Az első félidőben nagyon sok pontot kaptunk, s ez azt jelenti, hogy sokat kell javítanunk az egyéni és a csapat védekezésünkön is. Még mindig hullámvölgyben vagyunk, de minél hamarabb szeretnénk ebből kikerülni. A kemény védekezés, a kemény edzések meghozhatják ezt az eredményt. Köszönjük szépen, hogy a hétközi fordulóra is ilyen sokan kijöttek szurkolni, s amikor legjobban kellett – vezetett az ellenfél – segítettek, hogy fordítani tudjunk.

Murai Gábor, a Conoil Pápa KC játékosa: – A mérkőzést nem úgy kezdtük, ahogy elterveztük, mert rögtön az elején többször eladtuk a labdát, s ezekből a Jászberény könnyű pontokat szerzett. Itt be is ragadtunk, s csak a második negyedben kezdtünk el jobban játszani, de így is nagyon sok pontot kaptunk. A harmadik negyed volt számunkra a legjobb, amikor csak 16 pontot engedtünk a hazaiaknak. Ekkor támadásban is többször könnyű kosarat tudtunk szerezni. Amikor azonban a Jászberény zónára állt át, akkor megzavarodtunk, eladtunk 3-4 labdát és ezt a ők kihasználták, s így megnyerték a mérkőzést.

Győzelmével megerősített második helyét a tabellán a JKSE csapata.

A bajnokság 21. fordulójában, február 19-én, szombaton a TF-BP ellen idegenben lépnek pályára Földi Sándor fiai.

 

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?