Tóth Bertalan: jó esély van a választási sikerre

Az MSZP elnöke, Tóth Bertalan járt január 17-én, hétfőn délután Jászapátiban, ahol választókerületünk ellenzéki országgyűlési képviselőjelöltjével, dr. Kertész Ottóval és kampánycsapatával találkozott.

A találkozó sajtónyilvános részében dr. Kertész Ottó átadta az MSZP elnökének az ellenzék által kezdeményezett népszavazás támogatására a választókerületben összegyűjtött mintegy 1 700 támogató aláírást tartalmazó íveket. Az alábbi két kérdésben kíván népszavazást az ellenzék:

– Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?

– Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?

Tóth Bertalan a népszavazási kezdeményezés kapcsán elmondta, a hatalom mindent megtett, hogy késleltesse a támogató aláírások gyűjtésének megkezdését, de ennek ellenére szerintük meglesz a népszavazás kiírásához szükséges 200 ezer aláírás.

– Összesítéseink szerint az MSZP eddig 63 ezer aláírást gyűjtött már össze, s január 21-ig folytatódik ez a munka. Bár a kormány szerint dübörög a gazdaság, az álláskeresők száma a Covid-19 idején megnőtt, s a nekik biztosított járadékot csak 3 hónapig kapják. Ez Európában a legrövidebb határidő, amely embertelen, mert sokan ennyi idő alatt nem tudnak elhelyezkedni. A kínai Fudan Egyetem helyett a diákvárost kell megépíteni és segíteni a magyar fiatalok egyetemi tanulmányait – mondta Tóth Bertalan.

A Jászsági Térségi TV munkatársának kérdésére válaszolva az MSZP elnöke elmondta, jó esélyt lát arra, hogy az ellenzék megnyeri a választást.

– Ez a választókerület volt az első, ahol az ellenzéki pártok megalakították a kampánytanácsot, s közös jelöltet állítottak. Ez nagyon nagy dolog. Most Hevesről jöttünk, ahol az ottani jelölt, Korózs Lajos elmondta, mi kell a választási sikerhez: kell humánerőforrás, kellő számú ember a szavazatszámláló bizottságokba – ellenőrizni a választás tisztaságát –, kell szórólap, újság, minél több emberhez el kell jutni. Én ehhez hozzá szeretném tenni, hogy kell hit is. Hit abban, hogy sok munkával elérhetjük a győzelmet, mert nagy szükség van a változásra. Magyarországnak szabad, igazságos, szolidáris, zöld politikát képviselő országnak kell lenni, ahol megférnek egymás mellett azok is, akik nem mindenben értenek egyet – mondta Tóth Bertalan, aki szerint dr. Kertész Ottónak is nagyon jó esélye van arra, hogy legyőzze a fideszes Pócs Jánost.

Szóba került, hogy a Mindenki Magyarországa fiataljai szerettek volna egy Pócs János – dr. Kertész Ottó vitát, ám ezt a jelenlegi fideszes képviselő nem vállalta.

– Arra számítottam, hogy lesz közöttünk vita vagy beszélgetés, de úgy tűnik, hogy központilag eldöntötték, ilyen találkozókat nem vállalnak be a fideszesek, ahogy Orbán Viktor sem áll ki vitára Márki-Zay Péterrel – mondta dr. Kertész Ottó.

– Mi egy másik Magyarországot szeretnénk, ahol lehet beszélni, vitatkozni egymással. Szeretnénk bizonyítani, hogy lehet mindent jobban csinálni, mint ahogy ma történik – mondta Tóth Bertalan.

Szántai Tibor

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?