B. Jánosi Gyöngyi 1948 – 2022

IN MEMORIAM 

B. Jánosi Gyöngyi, pedagógus, festőművész, múzeumigazgató, több évtizedes munkássága alatt nagyon sokirányú tevékenységet folytatott végzettségei és saját indíttatása alapján is. Művelődésszervező, majd rajzot tanító ember, pedagógus és a művészethez való nem akármilyen viszonyával jött össze az az érdekes dolog, hogy létrejött egy múzeum. Nagyon fontos volt ennek kapcsán találkozása Hamza Dezső Ákos művészetével, amit testközelből láthatott, megfoghatott. Ez egy egészen más kapcsolat és nagyon komoly inspiráció, mint amikor az ember messziről nézi a műalkotásokat. Ennek folyománya lehet az is, hogy restaurálással is kezdett foglalkozni.
Alkotásai olykor realisták, olykor elvontak, de pont ezért sokszínűek. Lehetséges, hogy a női művészek valamit hozzá adnak nőiességükből is alkotásaikhoz? Az egymástól eltérő években, de egy témában alkotott képei különféle stílusban és technikákkal készültek, javarészt olajjal, de van, hogy akvarellel.
A rajztanárság végig kísérte munkásságát, a naturalitás, az „azt ábrázolni, amit látok”, és ezt megtanítani a diáknak, valamint ott van maga a művész, aki teljesen elvonatkoztat a valóságtól –, ez az abszolút kettősség.
Az csak sejthető, hogy a közelmúltban alkotó jászsági kortárs festőművészek közül kinek a munkásságára fognak emlékezni az eljövendő korok szülöttei, de azt bizonyosan állíthatom, B. Jánosi Gyöngyi közöttük lesz.

Demeter Gábor

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?