Lemondott alpolgármesteri tisztségéről Dr. Gedei József

Nem kellett sokáig várni városunkban, hogy a közélet az új esztendőben a szilveszteri pezsgődurrogtatás és tűzijátékozás után beinduljon. Arra persze kevesen számítottak, hogy a 2022-es esztendő az egyik jászberényi alpolgármester lemondásával indul majd. Erről Budai Lóránt polgármester január 3-án, a Facebook oldalán közzétett közlemény adott váratlanul hírt.

Nézzük először is, hogy pontosan mit tartalmazott a már említett polgármesteri közlemény, amelyet követően sok találgatás látott napvilágot, hogy mi is lehet a lemondás oka.

Tájékoztatom a Tisztelt Lakosságot, hogy dr. Gedei József 2021. december 21-én levélben lemondott alpolgármesteri tisztségéről, az országgyűlési választásokat követő nappal. Egyeztetésünket követően úgy döntöttem, hogy a lemondást a mai nappal, 2022. január 3-tól elfogadom. Döntésem oka, hogy a város vezetésében nem akartam hónapokig tartó tisztázatlan, bizonytalan helyzetet, valamint semmiképp sem szerettem volna a város lakosságát megtéveszteni, a hivatal és az intézmények munkáját megnehezíteni.

Dr. Gedei József további munkájához helyes és tisztességes döntéseket, sok sikert, valamint jó egészséget kívánok!

 Jászberény, 2022. január 3.

Tisztelettel:

Budai Lóránt, polgármester

A történések következő lépcsőjét a lemondott alpolgármester által közzétett, a lemondása okát tartalmazó Facebook bejegyzés volt, amely után azért valamelyest már tisztult a kép. Ebben dr. Gedei József a Malom-projektet és az előválasztás során történteket nevezte meg, mint végső lökést, hogy távozzon a város háromtagú vezetéséből.

Dr. Gedei Józseftől személyesen szerettük volna megtudni döntése hátterét, ezért találkozót kértünk tőle, s felkerestük ügyvédi irodájában. A fő kérdés természetesen a miért volt.

– Másfél éve érlelődött bennem ez az elhatározás. Az első nagy nézetkülönbség a Malom-projekt kapcsán a kivitelezőnek kifizetett 300 millió forintos részszámla esetében volt. Én erről nem tudtam és nem is értettem egyet ezzel. Úgy gondolom, hogy hibás teljesítmény esetén ezt az összeget nem kellett volna kifizetni. Ebben az esetben nem elsősorban a polgármestert hibáztattam, hanem azt szerettem volna tisztán látni, hogy milyen okok vezettek a kifizetésig. Egyébként nem is volt más lehetőségünk, mint a szerződés felbontása, hiszen a műszaki ellenőr azt mondta: bűncselekmény alapos gyanúja merült fel. Sajnos nem történt meg az a részletes belső vizsgálat, amelyet kezdeményeztem ebben a kérdésben. Én azt képviseltem, hogy Jászberény önhibáján kívül került ebbe a helyzetbe és segítségre szorul. Sajnos a törekvéseink nem jártak sikerrel. Ennek a Malom-projektnek a következő fontos pontja az volt, amikor az Iránytó Hatóság felmondta a támogatási szerződést és jogerősen a 800 millió támogatás visszafizetéséről döntött. Ennek az összegnek a visszafizetése úgy történt meg, hogy arról semmilyen információt nem kaptam. Azt gondolom, hogy hasonlóan a Dalkia-ügyhöz, most is a kormányzathoz kellett volna fordulni segítségért. Ez nem történt meg, s a képviselők, a testület sem lett bevonva ebbe a döntésbe. Ezt pedig minimum meg kellett volna vitatni a képviselőknek. A 2022-es költségvetési koncepcióban pedig az szerepel, hogy 2-3 éven belül saját erőből be tudjuk fejezni ezt a projektet. Szerintem pedig nem tudjuk, mert jelenleg még azt sem eldöntött, hogy csökkentett vagy eredeti műszaki tartalommal akarjuk-e befejezni ezt a beruházást. No, meg azt sem tudjuk, hogy ez mennyibe fog kerülni. Így pedig nem lett volna szabad a koncepcióba szerepeltetni. Túl bátor vállalkozás ez így. A mi érdekünk az, hogy ne csak önerőből valósuljon meg ez a beruházás, mert akkor az egyéb, szükséges fejlesztéseink, felújításaink elmaradnak. Azt pedig tudjuk, hogy közműveink például milyen állapotban vannak.

Döntésem másik oka az előválasztás során történtekben keresendő. A DK támogatta Budai Lórántot a polgármester választás során, engem visszaléptettek. Ennek ismeretében ő igen érdekes álláspontot foglalt el az ellenzéki előválasztás során, amikor jobbikos politikusként Márki-Zay Péter mögé állt be, s azt mondta, hogy a Gyurcsány kártyát ki kell venni Orbán kezéből. Én polgármester úr jószándékát sosem vitatta. Viszont döntéseiben nem a személyiségét, az érzelmeit, az igazságérzetét kellene előtérbe állítania. Azt kellene megértenie, hogy Jászberény sokszínű, s ebben a színességben kellene neki kompromisszumokra törekedni. Az ellenség és a politikai ellenfél nem ugyanazt jelenti. Nekünk a város érdekében kellene kiegyeznünk egymással. Nem kell minden esetben harcban állnunk. Ezzel együtt azt kell mondanom, hogy nem nagyon sikerült meghaladnunk, amit korábban kritizáltunk.

Lemondása azt is jelenti, hogy a DK tagjai kilépnek a Közösen Jászberényért Egyesületből?

– A Közösen Jászberényért Egyesület egy választási szövetséggé vált. Nem valósította meg a kitűzött céljait, nem igazán működött. Erre nem magyarázat a Covid, s így nincs sok értelme. Igen, a DK tagjai, akik a KJE tagjai is voltak, kiléptek utóbbiból.

Vannak, akik szerint Ön megelőző lépést tett lemondásával, mert befutó helyen szerepel majd az ellenzék közös, országos listáján?

– Én nem hallottam erről, de megmosolyogtat. Hány párt is állítja azt a listát? Hat. Hány befutó hely lehet? Nem tudni. Dr. Gedei József nem olyan fontos személyiség, hogy olyan nagyon előkelő helyen szerepeljen ezen a listán. Azaz nem ezt akartam lépésemmel megelőzni, hanem jelezni kívántam, hogy nem értek egyet számos döntéssel. Én egy vidéki politikus vagyok, s a pártok szintjén nagyon komoly országos politikusok vannak. Egyébként, ha ez a helyzet fennállna, Jászberénynek az lenne az érdeke, hogy két képviselője is legyen a Parlamentben, ám ez nem realitás jelenleg.

Önkormányzati képviselőként hogyan politizál majd a testületben, mit várhatnak Öntől a jászberényiek?

– Én az eskümet nem a polgármester, hanem a közérdek szolgálatára tettem. Ennek megfelelően dolgoztam eddig és ezután is ezt teszem. Azt képviselem, hogy nem az az igazán érdekes, hogy ki mondja, hanem az, hogy mit mond.

Mit gondol, milyen hatása lesz ennek a döntésének?

– Ha csak annyit elérek a döntésemmel, hogy felpörög az egyesület munkája és mások is elkezdenek egymással beszélni, akkor már nem léptem hiába. Közös munkára van szükség, s meg kell hallgatnunk egymás véleményét, érveit, hogy a helyes döntések szülessenek.

Dr. Gedei József lemondását természetesen sokan, sokféleképpen értékelték, kommentálták. Budai Lóránt polgármester a Jászsági Térségi Televízió érdeklődésére elmondta, hogy ő alpolgármesterként számított dr. Gedei Józsefre. Ezért nem őt támogatta az ellenzéki előválasztás során. Számított jogi szakértelmére, melyet használtak a Malom-projekt során is. Az alpolgármester lemondásában okként megjelöltek kapcsán Budai Lóránt jelezte, nem ugyanúgy látják és értékelik a történteket. Az alpolgármesternek minden lehetősége megvolt, hogy a különböző ügyeket megismerje, s azokban véleményt nyilvánítson. Budai Lóránt sajnálattal vette dr. Gedei József lemondását, s nem tervezi, hogy helyére jelöl valakit. A polgármester kijelentette, hogy a képviselő-testület munkájára szerinte nem lesz hatással a lemondás, mivel az egyeztetéseket továbbra is folytatják.

 

 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?