Interaktív szabadtéri fejlesztőjáték a Margit-szigeten

Jászberény, az okos várossá válás útján, annak kialakításában tett gyakorlati lépést a napokban. Egy nyertes projekt részeként, a Margit-szigeten, egy interaktív szabadtéri fejlesztőjátékot helyeztek el, melyet már használhatnak, a kisebbek és nagyobbak egyaránt.

Ma a gyermekek mozgásszegény életvitele nagy problémát jelent. Viszont, egyidejűleg szükséges azt is szem előtt tartani, hogy egy digitális korszakban születtek és érdeklődésüket hagyományos eszközökkel már nem lehet hosszútávon megragadni, és mozgásra, játékra ösztönözni őket. Egy interaktív játszótér nagyobb élvezetet biztosít számukra! Sőt, az érdeklődésüket is fenntartja, a folyamatos szoftverfrissítések segítségével, hiszen így, a telepített eszközök rendszeres megújulást tudnak biztosítani, ennek hatására pedig több, hosszabb és aktívabb időt töltenek el a játszótereken.

A Margit-szigetre került MEMO nevezetű játék tere, egy jó 6 m átmérőjű rugalmas sportburkolattal fedett kör, melynek mentén és közepén összesen hét oszlop van elhelyezve. Az aktív játék, a középső oszlop érintő felületének megnyomásával kezdődik, ami aztán magyar nyelven ad utasításokat és itt lehet kiválasztani a különböző nehézségű interaktív játékok közül azt, amelyikkel éppen mókázni szeretnénk. Ha például a szín játékot választjuk, minden játszótárs egy-egy szín mellett dönt, és ahol az, a körben elhelyezkedő hat oszlop valamelyikén felvillan, oda kell szaladni. A figyelem, a gyors mozgás hozza meg a sikert ebben a játékban, és ennél még többet is, mozgást, nevetést, és kellemes kifáradás a szabad levegőn.

A MEMO interaktív játékai fejleszti a memóriát és az alapvető olvasási, számolási ismeretek elsajátítását is segíti, oktat, tanít, és megmozgat. Olyan inspiráló környezetet, játékteret, lehetőséget sikerült teremteni ezzel, amely fiataloknak és időseknek egyaránt kihívást jelenthet a játékra, de akár edzésre is, és mindezt szórakoztató formában.

Fedezze fel formálódó okos városunk új elemét a Margit-szigeten!

 

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?