Könyv egy kalandos életútról

Varga Sinai Gizella fél évszázada Iránban élő magyar festőművész, A Szerelem rabjaként szabad madár lettem! című életrajzi kötetének bemutatóját tartották, október 5-én, pénteken, a Jász Múzeumban.

Az erre az alkalommal teázónak berendezett múzeumi kiállító terem valamennyi asztalát érdeklődők ülték körbe a könyvbemutató kezdetére. Házigazdaként a nagy múltú intézmény igazgatója, Hortiné dr. Bathó Edit köszöntötte a megjelenteket, köztük az este vendégeit Varga Sinai Gizella festőművészt, lányát Samirát és a Kossuth Kiadó egykori elnökét, Kocsis Andrást, aki a Kocsis kiadó tulajdonosa. A kulturális alkalmat, dr. Gedei József alpolgármester segítségével, Illés Anita szervezte,  ahol az újságíró személyesen moderálta a beszélgetést. Hangolódás képen a perzsa költészet két klasszikus alakjának, Omar Khayyam és Szadi egy – egy versét hallhattuk, perzsa nyelven Samira, majd fordításban Kocsis András előadásában. Csöppnyi bepillantás volt ez a több ezer éves perzsa kultúra világába.

A Szerelem rabjaként szabad madár lettem! című életrajzi kötetében kalandos életútja és alkotói pályája emlékeit örökítette meg Varga Sinai Gizella, aki őszinte szavakkal beszélt életének azokról a szakaszairól, amelyek meghatározták művészi és emberi fejlődését. Gyermekkora kedvenc olvasmánya volt az „Ezeregyéjszaka meséje”. Sokat nyújtott számára a szülői háttér, (apja operaénekes volt) amely a művészetek felé vonzotta. Később az iráni származású férjével való találkozás, (ismert iráni filmrendező volt) a közös életút a művészet világában, a sajátos stílus megteremtésének állomásai következtek, egy különleges keleti kulturális közegben, élettérben. Elragadtatással szólt a perzsa mitológia varázsos hatásáról, ami megérintette, és meghatározta művészi fejlődését, melyben egyszerre van jelen a perzsa és a magyar szimbolika. Szó esett arról is, hogyan, milyen módon őrizte meg magyar gyökereit, miként valósította meg szakmai elképzeléseit egy nagymérvű változásokat, háborúkat megélt országban.

A hangulatos bemutató előadás sokak érdeklődését felkeltette Varga Sinai Gizella élettörténetének megismerésére és szívesen vásárolták meg könyvét, melyeket a művésznő örömmel látott el kézjegyével.

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?