Bemutatjuk az év Jászsági menedzserét, Konkoly Szabolcsot

Igazán jó éve van a jászberényi Konkoly Electro Kft.-nek, hiszen rövid időn belül előbb a cég tulajdonos-ügyvezetője, majd a cég kapott nem akármilyen elismerést. Konkoly Szabolcs a megalakulásának 25. évfordulóját ünneplő Jászsági Menedzserklub ünnepi rendezvényén az év jászsági menedzsere díjat, majd nem sokkal később, a megyei TOP 50 bemutatóján az Év vállalkozása díjat is átvehette.

Névjegy

Neve: Konkoly Szabolcs

Születési idő: 1975. október 21.

Születési hely: Jászberény

Végzettség: elektroműszerész, mechanikai műszerész

Munkahely: Konkoly Electro Kft.

Beosztás: tulajdonos – ügyvezető

Családi állapot: nős, gyermekei: Luca (12 év), Vince (10 év), Lőrinc (8 év)

Kitüntetések, elismerések: Főnix-díj (2021), Az év vállalkozása díj (2021)

 

– A Konkoly Electro Kft. története 21 éve íródik. Hogyan kezdődött ez a ma már egyértelműen kijelenthető, sikertörténet?

– Emlékszem, 20 éves voltam, amikor az egyik nap úgy mentem haza az akkori munkahelyemről, hogy holnaptól vállalkozó leszek. Nem volt vesztenivalóm, így nekikezdtem. Akkoriban vagyonvédelmi szereléssel és régi gépek felújításával foglalkoztam, hiszen több magyar vállalkozás indult azokban az években, így volt igény erre a tevékenységre.

– Két évtized egy cég életében igen jelentős idő. Mi és hogyan változott menet közben a Konkoly Electro Kft. életében?

– A nagyszülői garázs volt az indulás helyszíne, ahol nagyszülői és szülői közreműködéssel folyt a munkavégzés. Ez a helyszín viszonylag rövid időn belül elérte a korlátait, így közel 10 évig a jászberényi Volán-telepen béreltünk egy cca. 300 m2-es műhelyt. Tevékenységi körünk is ekkor alakult át erősáramú berendezések gyártására és nagyipari gépek felújítására, átalakítására. Az első saját tulajdonú telephely 2007-ben került megvásárlásra a Váltó utcában és a következő évben pályázati támogatással sikerült felépíteni az első csarnokunkat is. Akkor három munkatárssal folyt a munkavégzés. A folyamatos fejlődésnek köszönhetően három évvel később ismét bővültünk, ekkor készült el egy összesen 350 m2-es szerelde és forgácsoló rész, valamint egy 340 m2-es iroda és mérőlabor. Ez a bővülés adott lehetőséget arra, hogy elkezdjük az önálló forgácsolói tevékenységet és az egyedi célgépgyártást is magasabb szintre és nagyságra tudtuk emelni. A jelenlegi, Fémnyomó utcai telephelyre 2019 májusában már 34 munkavállalóval költöztünk. Az itteni három hektáros területen a határ a csillagos ég és a beépítési százalék.

– A cég honlapján a küldetésünk címszó alatt a következő olvasható: „Modern gyártási technológiákhoz biztosítunk eszközöket, amelyek tartósan a jövő fejlődését és generációját szolgálják.” Ez egyben azt is jelzi, hogy alkalmazkodni kell egyrészt a vevők igényeihez, illetve a tudomány fejlődéséhez is.

– Igen, pontosan így van. Ez a tevékenységi kör egy folyamatosan mozgásban és fejlődésben lévő terület, itt nem tehetjük meg, hogy hátra dőlünk és megállunk a jelenlegi szinten. A megrendelők egyre inkább a minőséghez hűségesek és igénylik a stabil háttértámogatást.

– A vállalkozás fejlődése mit követelt meg az idők során annak vezetőjétől?

– Az elején minden munkafolyamatban tevékenyen részt vettem, az ajánlat adásától kezdve a szerelésen át a beüzemelésig. Az egyik ismerősöm azt mondja erre, hogy én voltam a portás kutyája is. A folyamatos növekedéssel együtt be kellett látnom, hogy már lehetetlen ugyanazt a figyelmet szánni az összes folyamatlépésre, és ha ezen nem változtatok, akkor én leszek a gátja a saját cégem fejlődésének. Így az évek alatt több vezetőt vettünk fel és képeztünk ki, hogy a jelenlegi 60 fős létszám irányításában és a projektek levezetésében segítséget nyújtsanak nekem.

– Milyen tulajdonos-ügyvezető Konkoy Szabolcs? Kemény, szigorú, megértő, támogató?

Minden egyben, legfeljebb a sorrend változik. Jónéhány munkavállalónak segítünk magánéleti problémái elrendezésében, támogatjuk egyéni fejlődésüket, céljaikat. A cégben a rugalmasság a jellemző és valljuk, hogy mindig eggyel több megoldás létezik mint probléma.

– A Konkoly Electro Kft. eredményei önmagukért beszélnek, s e mellett a cég társadalmi szerepvállalása is dicséretes.

– Valóban sokaknak és sokrétűen segítünk. Próbálunk Jászberényre és a Jászságra koncentrálni és egy kis színt vinni az itteni lakosok életébe. Erre remek példa volt a Jászság Dinamikája Futónap 2019-ben, a Mozdulj, Konkoly! – sportra buzdító rendezvényünk 2020-ban, valamint a covid-lezárások elején szervezett rajzversenyünk is, ahol értékes nyereményeket osztottunk szét a győzteseknek és a részt vevő munkatársak gyermekeinek. Idén kulaccsal jutalmaztuk a bizonyítványukat javító iskolásokat, Gyermeknapra nem csak a saját munkavállalóink csemetéinek adtunk labdát, hanem 10 jászsági gyermeknek is. Virággal segítettük a Helyet Alapítványt, Power-bankkal a Jászsági Rockfesztivált, hamburgert vittünk a jászberényi mentősöknek, véradáson és szemétszedésen vettünk részt a kollégákkal és a sort még folytathatnánk egyéb kisebb-nagyobb támogatások felsorolásával.

– Az élet sokszor bizonyította már azt az állítást, miszerint minden sikeres férfi mögött áll egy nő, egy család. Azt hiszem, hogy ez Önöknél is így van.

– Nálunk sincs ez másként. A feleségemmel a gyerekek születése óta együtt dolgozunk, az esetek nagy többségében zökkenőmentesen. Szerencsés vagyok, hogy három gyermek édesapjaként elmondhatom, hogy van jövőnk, van miért csinálni ezt a vállalkozást.

– Néhány hét alatt két rangos elismerést is „besöpört”. Az egyik egyéni díj, a másik a cég elismerése. Mindkét alkalommal hangsúlyozta, hogy ez közös siker, a munkatársaké és a családé is.

– Ezek a díjak valóban nem egyszemélyes eredmények. Hálás vagyok mindenkinek, aki az elmúlt években segítette a munkavégzésünket rövidebb vagy hosszabb ideig. Szerencsére a fluktuációnk alacsony, így már évek óta többször köszönthetjük az 5 éve nálunk munkát végzőket és bizony már a 10+-os bögre és az azzal járó elismerés is átadásra került. A díjakat egyébként mindkét esetben közös nagyreggelivel ünnepeltük meg. Így az október elég sűrűre sikerült ünneplés szempontjából, hiszen a csapatépítő megmozdulásunkra is most került sor.

– Egy vállalkozó életében soha nincs megállás, mindig új és új célokat kell kitűzni, s azokat elérni. Jelenleg a megszokott kihívások mellett egy ideje már a COVID-19 világjárvány hatásával is meg kell küzdeni a cégeknek is. Mi az, amit a következő néhány évben szeretnének elérni?

– A telephelyfejlesztés belátható időn belül folytatódik, az erre vonatkozó tervek már elkészültek. Szeretnénk új iparágakban is megméretni magunkat, és ez a két dolog automatikusan magával fogja hozni a jelenlegi 60 fős létszám és a most alkalmazott technológiák bővítését is.

Konkoly Szabolcsnak, családjának és a Konkoly Electro Kft. munkatársainak olvasóink nevében is gratulálunk az elmúlt 21 év eredményeihez, a közelmúltban kapott elismerésekhez. Egyben hasonlóan sikeres folytatást kívánunk a családnak és a cégnek is.

Vélemény, hozzászólás?