Merítés a kécskei művésztelep alkotásaiból

A Tiszakécskei Nemzetközi Művésztelep anyagából válogatott időszaki kiállítást nyitottak meg a Szikra Galéria emeleti rendezvénytermében, november 10-én, szerdán délután.

Régi barátság szálai fűzik össze Tiszakécskét és Jászberényt, az ott nyaranta működő művésztelep vezetőjét Gyalai Bála festőművészt és Szikra Istvánt, a Szikra Galériát és több jászsági alkotót. Az elmúlt évek során kiállításon mutatták be jászsági festők válogatott alkotásait a galéria gyűjteményéből, továbbá B. Jánosi Gyöngyi festőművész is, önálló kiállítással szerepelt Tiszakécskén. A Szikra Galériában, Gyalai Béla festőművész időszaki tárlatán, láthatóak voltak, egyedi vegyes technikával készült tájképei. Ez alkalommal, egy válogatott anyag érkezett 26 alkotással, a több mint négy évtizede működő Tiszakécskei Nemzetközi Művésztelep keretében tevékenykedő művészek, az idők folyamán összegyűlt, 800 munkájából.

A kiállításmegnyitón megjelenteket Szikra István köszöntötte, külön kiemelve a megtiszteltetést, hogy eseményre elkísérte az alkotásokat Tóth János Tiszakécske polgármestere valamint a városvezetésünk részéről Budai Lóránt polgármester és dr. Gedei József alpolgármester részvételét a nézők sorában.

Tiszakécskei Nemzetközi Művésztelep vezetője, Gyalai Béla a leghitelesebb személy arra, aki a kiállítást megnyithatta, hiszen a kezdetektől résztvevője az ottani, családias légkörbe, rivalizálás nélküli alkotó munkának. Úgy véli, Tiszakécske változatos természeti értékei a Holt-Tisza, a nádasok, az ártéri erdő, az elhagyott tanyavilág kiváló inspirációként hatnak, és mind-mind megihletik a meghívott művészeket. A táborok alkalmával előre meghatározott témák nincsenek, mindenki saját kénye-kedve szerint alkothat, így gátlások nélküli szabadság érvényesül a vásznakon.

Gyalai Béla elmondta, kiállítást berendezni azért nem olyan egyszerű, hogy csak fölrakom a falra a képeket. A Szikra Galéria rendezvény termében közreműködője volt az alkotások elrendezésének és nagyon szerette, hogy ott egyben át lehet tekinteni a teret, nincsenek benne zegzugok, hiszen, a képek egymással is beszélgetnek. Vizuálisan szólnak egymáshoz és nem mindegy hogyan beszélnek, nagyon fontos, hogy melyik kép kerül a másik mellé, mert vagy erősítik egymás hangját, vagy éppen gyengítik. Márpedig a tiszakécskei művésztelepre az volt, és az jellemző ma is, hogy óriási beszélgetések folynak a művészek között, így ott készült a képeik szólnak egymáshoz és segítik egymást, ahogy azt alkotóik tették, teszik.

A kiállításmegnyitó záró részében, a társművészek közötti átjárás jegyében, Sas Dániel zongorajátéka okozott hangulatos perceket, majd egy-egy pohár pezsgővel a kézben mindenki megszemlélhette egy idősebb festőgeneráció többféle stílust és témát felvonultató alkotásait.

Ha arra jár, tekintse meg ezt az egyedi válogatást, november 27-ég megteheti, a Szikra Galéria nyitvatartási idejében.

 

 

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?