#zeneóra, az ifjúsági bérletsorozat előadása

A Filharmónia Magyarország, számtalan helyszínen szervezi a #zeneóra Ifjúsági Koncerteket. Városunkban, ebben az évadban, első alkalommal, november 3-án szerda délelőtt, az Ifjúsági Házban, a Zűrös Banda, kettő egymást követő fellépéssel örvendeztetett meg, több általános iskolából érkezett osztályt.

A Filharmónia Magyarország ifjúsági koncertsorozata, kisiskolásoktól egészen az érettségizőkig szólítja meg a diákokat. Célja, megismertetni velük a klasszikus zene szépségeit, élményt adni, értéket teremteni, valamint fejleszteni tudásukat, úgy, hogy magasszínvonalat képviselő zenei produktumokat kínálnak korosztályuknak.

A előadás, melyet a Zűrös banda adott, a „Népzene szárnyán a Balkántól Magyarországig” címmel, különösen nagy élmény volt. Az együttes a nép- és világzenei színtér kimagasló zenekarainak tagjaiból verbuválódott, akik mindannyian rajonganak a magyar és modern balkáni zenéért. A közel egy órás zenei utazáson keresztül nemcsak a stílusokat, hanem az ezekben a műfajokban megszólaló hangszereket is megismertették, a gyerekeket is bevonva, az izgalmas felfedező kalandba. Érzelmes daloktól a pörgős tánczenéig kóstolhattak bele a zenekar repertoárjába. A talán szokatlan, lehet sokaknak ismeretlen, de a gyönyörű hangzás magával ragadta a diákokat, akik ezzel valódi élménnyel lettek gazdagabbak.

„A zene hatása olyan emberformáló erő, amely kihat az egész személyiségre. Az értékes zene fogékonnyá teszi az embert a szép befogadására, formálja ízlését és emberi magatartását.”

Kodály Zoltán örök érvényű gondolatait megtapasztalhatták mindazok, akik részesei voltak a #zeneóra előadásának.

 

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?