Megnyílt a IV. Jászsági Szakmaválasztó Kiállítás a Bercsényiben

A Bercsényi játékcsarnokban október 20-án, szerdán délelőtt nyitotta meg a IV. Jászsági Szakmaválasztó Kiállítást Zsemberi Zoltán, a Jászberényi Tankerületi Központ igazgatója. Szakképző iskolák, illetve jászsági vállalkozások várják három napon át az érdeklődőket, az 1 600 pályaválasztás előtt álló fiatalt és szüleiket.

Mészárosné Vas Márta, a Jászberényi Tankerületi Központ szakmai helyettese köszöntötte a IV. Jászsági Szakmaválasztó Kiállítás megnyitóján megjelent vendégeket, köztük Pócs János országgyűlési képviselőt, Borbás Zoltánt, a megyei közgyűlés alelnökét és Sziráki Andrást, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara vezetőjét. Mint bevezetőjében elmondta, egy hónappal ezelőtt kapták meg Jászberény polgármesterének hozzájárulását, hogy rendezvényük megvalósításához megkapják a Bercsényi játékcsarnokot. A kiállítás rendezéséhez sok segítséget kaptak a megyei kereskedelmi és iparkamarától, valamint a Szolnoki Szakképzési Centrumtól.

– A kiállítással az a célunk, hogy segítsünk annak az 1 600 fiatalnak és szüleiknek, akik a Jászságban jelenleg pályaválasztás előtt állnak. Ehhez kaptunk segítséget a kiállításon résztvevő szakképző iskoláktól és vállalkozásoktól – mondta Mészárosné Vas Márta.

– Ez a nyüzsgés, amit a fiatalok okoznak a csarnokban a legfontosabb, meg az, hogy legyen sikerélményük ezen a kiállításon. Míg 2010 előtt az volt a legnagyobb kérdés, hogy lesz-e a magyar embereknek munkája, ma már az a probléma, hogy sok vállalkozás munkás hiánnyal küzd. Az Orbán kormány azt vállalta, hogy 10 év alatt 1 millió munkahelyet teremt, s ehhez nem is kellett tíz esztendő. Ma miénk Európa egyik legerősebb gazdasága, s ezen belül a Jászság is az élen jár. Ezt jelzi az is, hogy a pandémia ellenére Jászberény 1 milliárd plusz adóbevétellel számolhat napjainkban. A legfontosabb, hogy előre nézzünk és a jövőt építsük – mondta köszöntőjében Pócs János, aki azt is megemlítette, hogy a rendezvény ötletgazdája Darázs István volt.

Borbás Zoltán kiemelte, hogy a megye gazdaságán belül a Jászságnak kiemelkedő szerepe van, hiszen a teljesítmény közel 2/3-része itt realizálódik.

– Nagyon fontos, hogy a fiatalok szüleikkel jó döntést hozzanak a jövőt illetően, s ebben ez a kiállíts segítségükre lehet. A közös jövőnket építjük a mai rendezvénnyel is – mondta Borbás Zoltán.

Sziráki András örömének adott hangot, hogy már negyedik alkalommal kerülhet sor Jászberényben a szakmaválasztó kiállításra.

– Óriási szükség van napjainkban a képzett munkaerőre, s a Jászság ebben is élen jár. Nagyon fontos ehhez az itt tapasztalható vállalkozói aktivistás. Ahhoz, hogy a szükséges munkaerő rendelkezésre álljon mindenképpen folyamatosan fejleszteni kell a szakképzést, mert tudásbázisra kell építeni a gazdaságot. Az irány jó, de van még mit tennünk. – mondta Sziráki András.

A IV. Jászsági Szakmaválasztó Kiállítást Zsemberi Zoltán, a Jászberényi Tankerületi Központ igazgatója nyitotta meg.

– A lehetőségek bemutatása mellett fontos, hogy azt is tudjuk, mire vagyunk képesek.  Mi ezzel a rendezvénnyel segíteni szeretnénk, hogy a fiatalok szüleikkel együtt jó döntést hozzanak, amikor szakmát választanak. Ehhez itt vannak a szakképző intézmények és a jászsági vállalkozások képviselői is. A kiállítás programjának része egy beszélgetés az iskolák és a vállalkozások rész vételével, illetve csütörtökön délután a szülőket várjuk egy találkozóra – mondta Zsemberi Zoltán.

Az alábbi iskolák és vállalkozások állítanak ki a IV. Jászsági Szakmaválasztó Kiállításon:

Iskolák                                                                                 

Szent József Katolikus Elektronikai Technikum, Gimnázium és Kollégium

Szolnoki SZC Baross Gábor Műszaki Technikum és Szakképző Iskola

Szolnoki SZC Klapka György Technikum és Szakképző Iskola

Szolnoki SZC Petőfi Sándor Építészeti és Faipari Technikum és Szakképző Iskola

Szolnoki SZC Rózsa Imre Technikum

Szolnoki SZC Vásárhelyi Pál Két Tanítási Nyelvű Technikum

Terplán Zénó Kolping Technikum, Gimnázium és Szakképző Iskola

Vállalkozások

Coop-Star Kft.

Darázs Keverő Kft

Jász-Plasztik Kft.

Kód Kft.

Konkoly Electro Kft.

Metálplaszt Kft.

Rock Safety Zrt.

SAMSUNG Zrt.

Sebestyén Pékség

Vélemény, hozzászólás?