Variációk egy témára

A hónap műtárgya októberi bemutatóját, 6-án, szerdán tartották, a Szikra Galéria kávézójában helyet foglaló képzőművészet kedvelő közönségnek.

Sáros András festőművész, rajztanár, rajz tanszékvezető, születési hónapja október, ezért, már jó néhány éve, az ő munkásságának alkotásaiból választja ki Szikra István galériatulajdonos, A hónap műtárgya képzőművészeti sorozatban bemutatandó festményt. Ebben az esztendőben, Tokaji utca című, temperával farostlapra, 1970-ben készült mű került sorra.

A képzőművészetben való elmélyedés bevezetőjeként, a komolyzenei hangolódást Csegény Hanga zongora játéka valamit Kocsis Zsófia oboamuzsikája segítette, akit Dr. Réz Lóránt orgonaművész kísért zongorán.

A festményről és ezzel kapcsolatban Sáros András alkotó pillanatairól fia, a Munkácsy-díjas grafikus művész, Sáros András Miklós beszélt, aki többször segített édesapjának festőállványt és eszközöket cipelni. A festőművész, aki a hétköznapokon tanárként dolgozott, a hétvégéken gyakran kerékpárra pattanva indult alkotni, ezért vasárnapi festőnek is nevezték. A látványt közvetlen a papírra vivő akvarellista volt, olaj képei viszont vázlatok alapján, átgondoltan, otthon készültek. Csomagoló papírt terített a padlóra, a lecsöppenő festék miatt, arra állította festőállványát, amit kinti helyszíneken is használt, és készítette képeit. Ihletett ideje volt ez az alkotásra, amikor nem volt tanácsos zavarni.

Sáros András nyaranta többször járt Tokajban, Tenkács Tibor festőművésznél, akivel a Képzőművészeti Főiskolán folytattak tanulmányokat, valószínű, látogatásai alkalmával jó néhányszor végigjárt utcarészletet örökített meg a hónap műtárgyának választott festményen. Több tokaji képet festett, ez közismert, de hogy léteznek ez esetben is variációk egy témára az kevesen tudták. A jelenlévők meglepetésére, Dezső György, aki rendszeres résztvevője a képzőművészeti eseménynek, egy másik, hasonló, ugyan azt a tokaji utcarészletet, azonos perspektívából ábrázoló olajképet mutatott be a közönségnek. Ez a festmény két esztendővel előbb készült, a bemutatón megismertnél és egészen bizonyosan Jászberényben. Dezső György elmesélte, hogy egy utcában laktak Sáros Andrásékkal és valamikor vízért indul a kútra, a nyitott ablakon át beköszönt az éppen alkotó tanár úrnak és megkérdezte min dolgozik éppen. A mester behívta, megmutatta az tokaji utcát ábrázoló képet, az igen tetszett az érdeklődő fiatalembernek, aki ki is jelentette megvásárolja.  Ez így is történt, azóta nappalija falát díszíti a festmény. Nem is sejtette, hogy van hasonló, csak az esemény meghívóján csodálkozott rá tényre és úgy gondolta megmutatja az általa őrzött képet érdekesség képen.

Szikra István sebtében egymás mellé helyezte a két alkotást és a közönség érdeklődve szemlélhette meg az így együtt, talán először és utoljára, látható festményeket.

 

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?