Botlatókő emlékjeleket helyeztek el

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület tevékenységének részeként, a Jászberény Városi Önkormányzat hathatós segítségével, 1944-ben elhurcolt áldozatok emlékére botlatóköveket helyezett el, október 8-án kora délután.

Botlatókövek, arasznyi réztáblával borított betonkockák, emlékjelek a járdákban elhelyezve. Láttak már ilyet valahol? A fasizmus áldozataira, a haláltáborokban vagy munkaszolgálatban elpusztított emberekre emlékeztetnek utolsó szabadon választott lakóhelyük előtt, vagy annak közelében. Emberekre, akiket a törvények sorozatával minősítettek másodrangúvá, megkülönböztetésül ruhájukon sárga csillagot kellett hordaniuk, gettóba rekesztették őket, majd deportáltakként haláltáborokban pusztultak el. Néhány napja városunkban is láthatnak botlatóköveket, a Patkó utca 10. számú háznál, Flank Sámuel és Flank Sámuelné Weintstein Szidónia, nevét, születési dátumát és elhurcolásuk idejét őrzi, egykori lakhelye előtti járdaszakaszon.

Annak idején jászberényi polgárként, kocsmát üzemeltető házaspárra emlékező botlatókövek elhelyezése, az unokák kezdeményezésére, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület szervezésében valósult meg. Az önkormányzat segítségével és támogatásával megújult az emlékjeleket befogadó járda szakasz. Az avatás alkalmával jelenlévő Balogh Béla alpolgármester elmondta: figyelemmel lesz a városvezetés arra, hogy az elhelyezett botlatókövek megmaradjanak emlékhelyként.

Botlatókövek, kisméretű, de nagyon erős, megdöbbentő mementók, elgondolkodásra készteti a beléje botlókat.  Egy embert csak akkor felejtenek el végleg, ha nevét is elfelejtik – vallja, Gunter Demnig kölni szobrászművész a botlatókövek kitalálója, aki a nyomtalanul eltűntek hiányzó nyomait teszi láthatóvá,  ezzel a művészeti koncepcióval.

A botlatókövek városunkban is, annak a hálózatnak a részévé fognak válni, mely a több tízezer, Európában található botlatókővel együttesen a világ nagyobb decentralizált emlékművének részét képezik.

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?