9. Jászsági Pálinkamustra és Párlatverseny

Immár kilencedik alkalommal rendezte meg a Jászsági Pálinkamustrát és Párlatversenyt, a Jászsági Pálinka Lovagrend Egyesület és a Jász Múzeum, október 2-án, szombaton. Az esemény a lovagrendek látványos felvonulásával kezdődött a város főterén, majd a múzeumban kezdetét vette a mustra.

Bár a pandémia 4. hulláma miatt határainkon kívülről, elsősorban Erdélyből és Szerbiából kevesebb jelentkező érkezett a párlatversenyre, a zsűrinek így is 121 benevezett pálinkát kellett minősítenie. Négy asztalnál folyt a zsűrizés, ami még javában tartott, de Kalla Pál, a Jászsági Pálinka Lovagrend Egyesület nagymestere már elégedetten nyilatkozhatott.

– Még nem értünk a minősítések végére, de már most elmondhatom, hogy nagyon jó párlatokat neveztek be idén a versenyre, s nagyon nehéz dolgunk volt, amikor az egyes kategóriákban döntenünk kellett – mondta a nagymester.

A szavait támasztotta alá, hogy a 121 párlatból 33 lett aranyérmes, 35 kapott ezüst, 33 bronz minősítést és 10 oklevelet ítéltek oda. A négy zsűri 1-től 20 pontig értékelt, s az arany minősítéshez minimum 18 pontot kellett elérni. A 16-17 pontos párlatok kapták az ezüst, a 14-15 pontosok a bronz minősítést, míg a 12-13 pontosak oklevél díjazásban részesültek.

A versenyhez kapcsolódott egy előadás, amelyben Szabó Sándor, a Jászsági Pálinka Lovagrend tagja a kulturált pálinkakóstolás- és fogyasztás fortélyairól szólt. Párlatvezetés is volt a Jász Múzeumban, melynek keretében Hortiné dr. Bathó Edit az intézmény igazgatója vezette végig az érdeklődőket állandó kiállításaikon. Az eredményhirdetés előtt pedig a Jászberényi Kossuth Népdalkör műsora szórakoztatta a rendezvény vendégeit.

A Jászság legkülönlegesebb pálinkája:

Pusztai Lászlóné (Jászjákóhalma) – kökény pálinka

A Jászság legjobb pálinkája:

Nemoda Gergő (Jászárokszállás) – sárga muskotály pálinka

Jászberény legjobb pálinkája:

Cs. Molnár Róbert – málna pálinka

Dunántúli csoport legjobb pálinkája:

Nagy Attila (Gyermely) – erdei kökény pálinka

Délvidéki csoport legjobb pálinkája:

Muth József (Báta) – jázmin szőlő pálinka

Erdélyi csoport legjobb pálinkája:

Kovács Győző (Marossárpatak) – vadmeggy pálinka

 

A IX. Jászsági Pálinkamustra támogatói voltak:

Agrárminisztérium (Budapest), Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara (Budapest), Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat, Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Agrárgazdasági Kamara, Jászberény Városi Önkormányzat, Szolnoki Szakképzési Centrum Klapka György Technikum és Szakképző Iskola (Jászberény), Jász Múzeum, Jászberényi Rendőrkapitányság, Jászsági Hagyományőrző Egylet, Pócs János országgyűlési képviselő, Baráth Károly, Kalla Pál, Konkoly Attila, Sebestyén László, Sárközi Tibor és felesége (Jászberény), Bathó Károly (Jánoshida), Farkas Dezső (Jászjákóhalma), Krizsai Sándor (Jászkisér), Mezei Balázs (Jászapáti),  Sós Zsolt (Pusztamonostor), Szabó Sándor (Jászapáti).

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?