Kétszer szavaztak a Conselve téri parkolóról

Szeptemberben kétszer is tanácskozott városunk önkormányzatának képviselő-testülete. Szeptember 15-én a szeptemberi soros ülést, majd 27-én rendkívüli ülést tartottak. Utóbbira egy polgármesteri vétó miatt került sor.

Furcsa kettőség lengte körül a képviselő-testület soros ülését. A külső szemlélő – ha nem volt előzetes ismerete a berényi politikai helyzetről – a tanácskozás első felében azt gondolhatta, hogy itt minden gördülékenyen halad, hiszen szinte minden beszámolót, előterjesztést egyhangúlag fogadtak el.

Aztán, amikor a zöldfelületek létesítéséről, kezeléséről és védelméről szóló önkormányzati rendelet megalkotásáról volt szó, elkezdődött a vita és az egymásra mutogatás is. Bizottsági ülésen elmondtuk, hogy mit kifogásolunk a tervezetben, de azt változtatás nélkül hozták mégis elénk – mondta Bódis Béla a városüzemeltetési bizottság elnöke, arra a felvetésre, hogy miért nem nyújtottak be módosító  indítványokat az előterjesztéshez. Elhangzott a vitában, hogy egy kapubejáró megépítése esetén – ha zöld területet aszfaltoznak vagy térköveznek le – ne büntessék a lakosságot azzal, hogy fizetni kell a zöld terület megváltásáért. Ezen egy ideig elvitatkozgattak, majd a Fidesz és a Mi Hazánk Mozgalom képviselő nyolcan nemmel szavaztak, s így az előterjesztést nem fogadták el.

Még nagyobb vita alakult ki a költségvetés kiadási  előirányzatainak átcsoportosításáról szóló előterjesztés kapcsán. Az előterjesztés arról szólt, hogy a Yakuzák SE 2,8 millió, a Hamza Múzeum és Jász Galéria Közalapítvány 1,3 millió forint működési támogatásban részesüljön. Ebben nem volt véleménykülönbség a képviselők között, de Dobrán Gyula módosító indítványa már komoly vitát váltott ki. A képviselő azt javasolta, hogy 70 millió forintot különítsenek el a Conselve téri parkoló kialakítására. A képviselő azzal indokolta javaslatát, hogy ezzel végre elkezdődhetne a városközpont megújítása. A parkoló jelenlegi állapotát egyformán ítélték meg a képviselők, a megoldást már nem.

Budai Lóránt polgármester kijelentette, hogy nem a parkoló területének a lebetonozása megoldás. Komplexen kellene kezelni a Conselve tér, a banki csomópont és a Szabadság téri parkolók ügyét. Nem lehet ebből csak a Conselve téri parkolót kiemelni. A polgármester szerint egy héttel korábban még egyetértés volt abban, hogy komplex tervet kell készíteni a jelzett területekre, azután a Fidesz képviselőinek valami miatt megváltozott a véleménye. A városvezetés részéről szerették volna megtudni, hogy miért változott a fideszes képviselők véleménye, ám úgy értékelték, hogy erre nem kaptak választ. Alvári Csaba főépítész is a belváros ezen részének komplex tervezését emelte ki. Megjegyezte azt is, hogy az elkerülő út harmadik ütemének befejezését követőn jelentősen csökkenhet a városközpont terhelése. Ezt sem szabad figyelmen kívül hagyni. Bozsik Ferenc, a parkolási munkacsoport vezetője is a komplex tervezést tartotta jó megoldásnak, miközben elmondta: minden hírseztelések ellenére idén és jövőre sem lesz fizetős a parkolás Jászberényben. Kölcsönös „oda-visszaszurkálások” után nyolc igen szavazattal fogadták el Dobrán Gyula módosító javaslatát.

Az ülés végén szót kapott Dr. Bátonyi Attila, aki a Jász-Pasztik Kft. egyvezetőjének, Kasza Lajosnak a képviseletében arról tájékoztatta a képviselőket, hogy az általuk megvásárolt területen egy 12 lakásos társasházat kívánnak építeni, melyet piaci alapon értékesítenek majd. Hosszabb távú terveikben szerepel, később még egy vagy két hasonló épület megvalósítása. Ahogy a külföldi munkavállalók szállása és munkahelye között terveznek egy gyalogos- és kerékpáros utat megépíteni. Elmondta azt is, hogy jelenleg dolgozóik 15%-a külföldi, s nincs tervben a számuk jelentős emelése. Utalt ezzel arra a hírre, amely elterjed a városban, hogy 600 indiai munkás érkezik Jászberénybe. Az álhír, rémhírterjesztés kapcsán éles szóváltás alakult ki Budai Lóránt polgármester és dr. Szabó Tamás korábbi polgármester között. Az egymásra mutogatással ért véget a testület szeptemberi nyílt ülése.

Ahogy azt egyébként sokan gondolták és várták Budai Lóránt a Conseve téri parkoló kapcsán hozott döntés ellen élt polgármesteri vétójával. Ezért tartotta 27-én, hétfőn rendkívüli ülést, melyen már csak ez az egy napirend szerepelt. Az álláspontok csipetnyit sem közeledtek, s úgy tűnt, mintha a két oldal továbbra is elbeszélne egymás mellett. Dr. Szabó Tamás megjegyezte, hogy Jászberény legfrekventáltabb területéről szól Dobrán Gyula javaslata, s ő úgy ítéli meg, hogy jelenleg ez a városlakók legfontosabb, megoldásra váró problémája. Balogh Béla alpolgármester hangsúlyozta, hogy nem az elmúlt két év, pandémiával is terhelt időszakának a problémája a Conselve téri parkoló állapota. Utalt ezzel arra, hogy az előző városvezetés semmit sem tett a jelzett parkoló állapotának javítása érdekében. Most pedig nem kellene rohamtempóban neki esni, hanem  komplex fejlesztési tervre lenne szükség, derült ki szavaiból.

A végeredményen azonban ez sem változott, mert nyolcan (Fidesz, Mi Hazánk Mozgalom) most is támogatták a korábbi döntést, így az érvényben maradt.

 

 

Vélemény, hozzászólás?