Projektnyitó

Iparterületek infrastrukturális fejlesztése Jászberényben című projekt II. elemének nyitó rendezvényét tartották, a munkaterület átadását követően, szeptember 20-án, az EKKE Jászberényi Campus Zirzen Janka kollégiumában.  Az eseményen, a tervezést és kivitelezést végző cégek képviselői mellett, a városvezetés, és a polgármesteri hivatal szakemberei vettek részt.

A még 2017-ben beadott és pozitívan elbírált támogatási kérelem, II. projektelemének megvalósítása indul hamarosan, és ennek nyitórendezvényére gyűltek össze az érintettek.  A műszaki tartalom kialakítása során, időközben, az I. projektelem már megvalósításra került 2019 évben. Ebben ivóvíz, szennyvíz gerincvezeték, csapadékvíz szikkasztó, gázelosztó és közvilágítás épült, valamint teherbíró új útfelület került kialakításra a Kerekudvari úton.

A II. projektelem esetében, a tervezést és a kivitelezés műszaki ellenőrzését ellátó KSK Mérnöki Vállalkozási Iroda Kft. vezetője, bemutatta a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében megvalósuló beruházásokat. Egy nagyobb projektelemnek az első üteme, a teljes vasútállomás előtti terület és a mellette lévő iparterületi rész fejlesztését tartalmazta. Gazdasági és egyéb okok miatt ezt ketté kellett bontani, és jelen esetben egy része kerül kivitelezésre. Ez tartalmazza a Rákóczi út teljes útburkolat felújítását, a vasútállomás épületétől a Sportpálya utcáig húzódó szakaszon. Ehhez kapcsolódik a Zirzen Janka Kollégium és a volt Dohánybeváltó kerítései mellett húzódó gyalogjárda teljes megújítása. A vasútállomás épületének biztonságos megközelítéséhez, a Rákóczi út egyik oldalára kerékpáros és gyalogos, a másikra gyalogos átvezetés épül.  A vasútállomás előtti területen egy kulturáltabb, rendezettebb teret hoznak létre, az ipartörténeti emlékként megmaradó víztorony közeléből kiindulva, az ott található bunkerdomb eltüntetésével növelik meg a rendelkezésre álló teret. Autóknak szükséges parkolóhelyeket alakítanak ki, melyből mozgáskorlátozott rész is készül, valamint kerékpár tárolok is elhelyezésre kerülnek, illetve a buszok közlekedése és megállóhelye lesz komfortosabb. A projekt e részét képezi még, a Vaspálya utca teljes burkolat cseréje, beleértve az utca bal oldalán, a Kossuth út felé haladva, a gyalogjárda megújítását is. Mindezeket megelőzően, de hozzá kapcsolódóan vízközmű fejlesztés és csapadékvíz-elvezető rendszer kerül kiépítésre az utcában, illetve a vasúti területek és az állomás ivóvíz és szennyvízhálózat rekonstrukciós munkáit végzik el. A munkálatok várható befejezési ideje 2022. április 30., amit remélhetőleg sem az időjárás, sem egyéb külső ok nem fog akadályozni.

A kivitelezést közösen megvalósító két cég, a HE – DO Építő Zrt. és PEKU Agro Kft. részéről, az előbbi képviselője elmondta, hogy a kivitelezést az önkormányzat, az érintett lakosság, a munkaterületek közelében élők, közlekedők számára, a lehető legkisebb zavarással szeretnék lebonyolítani. Egymása épülő munkafolyamatok követik majd egymást, földmunkákkal járó műveletek, a közművek cseréje utána az út és járdaépítés, melyek ideiglenes forgalomterelést igényelnek, azaz szükséges lesz lezárni az út egy részét, természetesen a forgalom fenntartásával. Minden mozzanatról, mely megnehezítheti az építési területek közelében a hétköznapokat, folyamatosan tájékoztatják a lakosságot és a cégeket egyaránt, illetve próbálják majd a lehető legjobban és kiváló minőségben elvégezni a munkálatokat.

A kivitelezők, ez úton is kérik, az ügyben érintettek megértését, de a türelem meg fogja hálálni magát a jövőben, hiszen a végére szép új utat, jól működő közműhálózatot fogunk kapni és szebb, élhetőbb környezetet.

Esemény végén városunk polgármestere köszönte meg a II. projektelem indításában és támogatásában résztvevők munkáját. Városvezetőként kérte a lakosság megértését, türelmét és közölte, hogy rövidesen egy fórumot is szerveznek, ahol munkálatokkal kapcsolatos tájékoztatást tartanak és felmerülő kérdéseket is megválaszolják.

 

 

 

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?