Ellenzéki előválasztás

Az elmúlt év december 20-án megállapodás született hat magyar ellenzéki párt (DK, Jobbik, LMP, MSZP, Momentum, Párbeszéd) között, a 2022-es országgyűlési választáson való együttműködésről. Ennek tartalma, hogy a választáson közös listát és mind a 106 választói körzetben közös jelöltet állítanak, valamint ezeket a jelölteket, és a miniszterelnök-jelölt személyét előválasztáson fogják eldönteni.

A döntés szerint az előválasztási folyamat 2021. október 23-ig lezajlik. Az egyéni képviselőjelölteket egy, a miniszterelnök-jelöltet két fordulóban fogják megválasztani, a szavazáson pedig a választókorú polgárokon kívül azok is részt vehetnek, akik az országgyűlési választás időpontjáig betöltik a 18. életévüket.

Szeptember 6-án délelőttig kell leadniuk a jelölteknek a megfelelő számú ajánló aláírást tartalmazó gyűjtőíveket. Szeptember 18-26. között lesz az előválasztás első fordulója, ekkor választják az országgyűlési egyéni választókerületi jelöltek, illetve lehet voksolni a miniszterelnök-jelöltekre is. Aki a képviselőjelölt-jelöltek közül a legtöbb szavazatot kapja, azt a személyt indítja a 2022-es tavaszi országgyűlési választáson az adott választókerületi mandátumért a hatpárti ellenzéki együttműködés. Ha a miniszterelnökjelölt-jelöltek közül senki nem szerzi meg a szavazatok abszolút többségét, vagyis az összes voks felét és annál legalább egy szavazattal többet, akkor második forduló következik. A második fordulót ebben az esetben október 4-10. között tartják meg.

Információink szerint a Jászsági 2-es számú országgyűlési választókerületben mind dr. Gedei József (DK-Momentum), mind dr. Kertész Ottó (MSZP,Párbeszéd, Jobbik) összegyűjtötte az előválasztáson való induláshoz szükséges számú jelölést.

 

A napokban Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke Jászapátiban járt. Arról kérdeztük, hogy milyen tapasztalatokat szerzett az ellenzéki előválasztás eddig lezajlott időszakában:

– Az a tapasztalatom, hogy nagyon nagy az érdeklődés, több mint 260 jelölt méri össze erejét a 106 választókerületben, hogy kiválasztásra kerüljön a jelölt, aki a 2022-es választáson a Fidesz kihívója lesz. Az MSZP-Párbeszéd jelöltjei már összegyűjtötték az előválasztáson való részt vételhez szükséges ajánlásokat, így a Jászságban dr. Kertész Ottó is. Ez egy lehetőség is az ellenzék számára, hogy megmozgassa az ellenzéki szavazókat. Nincs ugyanis annál erősebb kötődés, mint amikor a jelöltek személyesen találkozhatnak a választókkal. Ez különösen fontos abban a helyzetben, amikor a FIDESZ az írott és az elektronikus médiában is óriási erőfölényben van. Több százezer embert is meg tudunk így mozgatni és természetesen számítunk rájuk a 2022-es választáson is.

– Nem tart attól, hogy a FIDESZ befolyásolhatja az előválasztást? Mondjuk az ő szimpatizánsai is részt vesznek ebben, s akár el is dönthetik, hogy ki legyen a saját emberük ellenfele.

– Felkészülünk erre is, és igyekszünk minden kockázati tényezőt kiszűrni. Nagyon nagy logisztika szükséges az előválasztás megszervezésére a 106 választókerületben, s ennek befolyásolása sem lenne kis munka. Nekünk arra kell törekednünk, hogy minél nagyobb legyen a részt vétel, mert akkor kevésbé tudják azt befolyásolni. Nyilván a sátraknál kell majd arra nagyon odafigyelni, hogy minden rendben történjen.

– Amennyiben az előválasztás sikeresen lebonyolódik és meglesz a 106 jelölt, akkor a 6 ellenzéki pártnak egységesen kell mögéjük beállni.

– Ebben már korábban megegyeztünk. A FIDESZ ellen induló jelölteket egységesen fogjuk támogatni, s ez igaz lesz a miniszterelnök jelölt verseny győztesére is. Egyébként pedig az MSZP-nek van egy nagyon komoly programja, melyben szerepel az Alföld-terv is. Ez az itt élőknek megélhetésének segítségét jelenti. Számunkra ez a küzdelem ugyanis nemcsak arról szól, hogy ki a legjobb jelölt, hanem arról is hogy elképzeléseink, a vidék kapcsán is megvalósulhassanak. Ez pedig a egészségügy, az oktatás, a közlekedés és a mezőgazdaság felzárkóztatásáról is szól – mondta Tóth Bertalan.

 

A DK-Momentum jelöltje, dr. Gedei József kerékpáron és kisbusszal járta be az elmúlt hetekben a jászsági településeket. Kíváncsiak voltunk arra is, hogy ő milyen tapasztalatokat szerzett ezen útjai alkalmával:

– A településeket végigjárva egyértelműen érezhető volt, hogy a többség változást szeretne. Változást életkörülményeiben, és azokban a demokratikus intézményrendszerekben is, amelyek ma nem úgy működnek, ahogy azoknak kellene. Jogos igénye az embereknek, hogy olyan munkabért kapjanak, amelyből meg is lehet élni, hogy a családi pótlék, amely 2010 óta változatlan összegű, értékálló legyen, hogy a különböző szociális juttatások oda jussanak, ahová kellene. Sokan sérelmezték, pótcselekvésnek minősítették a kormány fölösleges konzultációit, melyekben olyan kérdésekre várnak választ, ami sokszor egyértelmű. Egy szó, mint száz, azt érzékeltem, hogy sokan vannak, akik szeretnék a változást.

A jelöltséghez szükséges támogató aláírás gyűjtés kapcsán dr. Gedei József megjegyezte, hogy azok, akik elégedetlenek a Fidesz politikájával, kérés nélkül is adták a támogatásukat.

– Azt gondolom, hogy jól fogadták az emberek az ellenzéki pártok összefogását, s azt, hogy ők dönthetik el, ki lesz az az egy ellenzéki politikus, aki a Fidesz-jelölt kihívója lesz 2022-ben. Természetesen találkoztam olyanokkal is, akik elégedettek azzal, ami most van, de úgy látom, hogy többen szeretnének változást – mondta dr. Gedei József.

Az ellenzéki előválasztás alakulásáról a későbbiekben is beszámolunk majd.

(illusztráció a XXII. kerület – ittlakunk.hu-ról való)

Vélemény, hozzászólás?