Új, korszerű tanműhelyek a Klapkában

Néhány nappal az új tanév indulása előtt, augusztus 27-én délelőtt adták ünnepélyes keretek között birtokba a Szolnoki Szakképzési Centrum (SZSZC) jászberényi iskolájának, a Klapka György Technikum és Szakképző Iskolának a Kossuth úti új, immáron a kor színvonalának megfelelő felszereléssel, berendezéssel ellátott épületrészét.

Amint arról tavaly év végén már beszámoltunk, még akkor megtörtént a Klapka György Technikum és Szakképző Iskola Kossuth úti épület bővítményének műszaki átadás-átvételi eljárása. A háromszázhúszmillió forintos beruházás keretében egy kétszintes épületszárnnyal bővült a gyakorlati képzés bázisa. Az azóta eltel időszakban megtörtént a tanműhely és a termek berendezése, így szeptember elsején már itt is elkezdődött az oktatás.

A birtokbavételi ünnepségen megjelent Hicsó György, a Szolnoki Szakképzési Centrum kancellárja, Árokszállási Andrea, a centrum gazdasági vezetője, Budai Lóránt polgármester, Balogh Béla alpolgármester, képviselők és a média helyi és megyei munkatársai. A vendégeket Tamás Zoltán a Klapka igazgatója kalauzolta az új épületrészben, melynek földszintjén pék és cukrászok tanműhely, valamint autószerelők képzésére szolgáló tanműhely lett kialakítva. Az emeleten pedig Digitális Közösségi Alkotó Műhely várja a fiatalokat, valamint három tanterem. Utóbbi remélhetőleg vonzó lesz a pályát választók számára, s egyre többen folytatják majd tanulmányaikat a Klapkában és szereznek olyan szakmát, amellyel nem lesz kérdés, hogy el is tudnak helyezkedni. A földszinten és az emeleten kialakították a szükséges szociális helyiségeket is.

A meglévő épület bővítését az önkormányzat vállalta, míg a műhelyek berendezését a Szolnoki Szakképzési Centrum. A kiviteli tervek 2018-ban elkészültek, míg az épület bővítése 2019 őszére valósult meg. Az ivóvíz bekötésének terve, annak kivitelezése, valamint a csapadékvíz elvezetése pedig 2020-ra lett készen. Az építkezés költsége 320 millió forint volt, míg az eszközök, berendezések biztosítása mintegy 60 millió forintba került. Az önkormányzat és a centrum jó együttműködésének eredményeként pedig szeptember 1-jétől immár a tanulók vehették birtokukba az új épületrészt.

A bejárást követően Tamás Zoltán köszönte meg az önkormányzat és az SZSZC segítségét, hogy az általuk megálmodott új képzőhelyeket immáron birtokba is vehették. Az igazgató azt is elmondta, hogy a korszerű gépek, eszközök mellett a felkészült tanári gárda is az iskola rendelkezésére áll. Így már csak olyan fiatalokat várnak, akik pék, cukrász vagy autószerelő szakmát szeretnének tanulni.

Hicsó György kancellár köszöntőjében elmondta, hogy az SZSZC megalakulásakor bennük és az hozzájuk integrált intézményekben is volt bizonyos félelem, de ez már a múlté. A hozzájuk tartozó 11 oktatási intézményben az öt év alatt nagyon sok fejlesztést meg tudtak valósítani, s tervek most is vannak, melyek megvalósításán dolgoznak. Az SZSZC intézményeiben így egyre jobb feltételek között folyik az oktatás, s ehhez nem csak a szükséges intézményi hátteret tudják biztosítani, hanem azt a szakember gárdát is, amely nélkülözhetetlen az eredményes oktatáshoz.

Budai Lóránt polgármester is örömének adott hangot a megvalósult beruházás kapcsán. Mint mondta, a kor színvonalának megfelelő körülményeket sikerült az önkormányzatnak és az SZSZC-nek közösen teremtenie. A sikeres együttműködés eredményét pedig a diákok élvezhetik majd. A polgármester is megköszönte mindazok munkáját, akik részt vállaltak az elképzelések megvalósításában. Egyben sikeres új tanévet kívánt az iskola dolgozóinak és tanulóinak, valamint a szülőknek is.

Egy rendkívül értékes épületrésszel bővült a Klapka, ahol olyan szakmákat tanulhatnak a fiatalok, amelyekkel gond nélkül lehelyezkedhetnek majd a sikeres vizsgáikat követően. Pékre, cukrászra és autószerelőre is nagy szüksége van a térségnek, de az országnak is. Azaz, keresett szakmával lehetnek gazdagabbak, akik ilyen korszerű körülmények között, magas színvonalú tudást sajátítanak el.

 

Vélemény, hozzászólás?