Megkezdődött a VIII. Kárpát-Haza Kulturális és Gazdasági Konferencia

Szerdán délután a Déryné Rendezvényház emeleti nagytermében Nagy István agrárminiszter videoüzenetével vette kezdetét a VIII. Kárpát-Haza Kulturális és Gazdasági Konferencia.  A háromnapos tanácskozáson számos hazai és határon túli előadó tart prezentációt. Ezek mottója: Döntéseidben segítsen a nemzeti összetartozás érzése, mint hozzáadott érték.

A konferencia nyitó ünnepségén Péterbencze Anikó, néprajzkutató, a Csángó Ház igazgatója mint házigazda és a rendezvény egyik főszervezője köszöntötte a megjelenteket. Ő és férje, Papp Imre, a Jászság Népi Együttes egykori alapítója és 25 évig vezetője találta ki és valósította meg a konferencia ötletét, s idén már nyolcadik alkalommal rendezték meg azt.

Az idei tanácskozás fővédnöke Dr. Nagy István agrárminiszter, Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Potápi Árpád János, a Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkárság államtitkára és Fekete Péter az EMMI Kultúráért Felelős Államtitkárság államtitkára, akik személye már biztosíték volt arra, hogy idén is magas szintű és eredményes találkozóra kerül sor Jászberényben.

Hogy ez így lesz, azt már a megnyitó is bizonyította. Dr. Nagy István, agrárminiszter videoüzenetben köszöntötte a tanácskozás résztvevőit.

– Összetartozásunkat és egységünket szimbolizálják az anyaország és a külhoniak közös és elválaszthatatlan gyökerei. Ez egy olyan kincs, melyet ápolnunk kell, mert csak így tudunk építkezni rá. Jó érzés megtapasztalni, ahogy a magyarság csúcsteljesítményei megelevenednek és összekötnek minket, az egyéneket, tájegységeket, tradíciókat és a történeteket. Ez egy olyan lelki-szellemi táplálék, ami kiváló útravaló a kultúra és a gazdaság fejlesztése terén egyaránt. Köszönöm a Csángó Fesztivál Alapítványnak, hogy újra és újra alkalmat teremt a nemzeti egység megteremtésére – üzente a tanácskozás megnyitójában Nagy István.

Köszöntötte a megjelenteket Pócs János, a Jászság országgyűlési képviselője is. aki bevezetőjben hangsúlyozta, hogy milyen jó érzés így együtt lenni, hiszen egy rendkívüli, nagyon nehéz időszakon vagyunk túl. A képviselő ezzel a Covid-19 járvány okozta nehézségekre utalt.

– Egy éve még azt sem tudtuk, hogy ezt a mai gazdasági fórumot meg lehet-e tartani. Az elmúlt időszakban az embereket leginkább az érdekelte, hogy lesz-e munkájuk. A világon nagyon sok munkáltató tönkrement, nagyon sok munkavállaló veszítette el állását. Magyarországon és a Jászságban különösen, a cégek és a gazdaság talpon maradtak. A jászsági gazdasági egységek vezetői előtt nem csak egyszer kellene kalapot emelni, hiszen nem csupán talpon maradtak, hanem sokkal jobban teljesítettek, teljesítenek. A kreativitás és a szorgalom az, ami a jászsági vállalkozásokat e nehéz időszakon is eredménnyel segítette át. Ezúton is szeretném megköszöni minden vállalkozónak, gazdasági egységnek, hogy munkát adnak az embereknek, adót fizetnek és ebből él az ország, a Jászság is – mondta Pócs János, aki megköszönte Papp Imrének, családjának és munkatársainak, hogy sikeres pályáztak és meg tudják rendezni immáron a nyolcadik konferenciájukat.

Budai Lóránt, Jászberény polgármestere köszöntőjében két gondolatot emelt ki. Előbb arról szólt, hogy a Csángó Fesztivál kezdetén ő is jelen volt gyermekként mint néptáncos. Most pedig arra büszke, hogy polgármesterként köszötheti a tanácskozás résztvevőit.

– Számomra nagyon fontos ennek a találkozónak az üzenete. Az pedig nem más, mint az összetartozás érzése, az egymás segítése, az összefogás, az együtt gondolkodás. Azért hangsúlyozom ezt, mert nagyon sokan csak beszélnek erről, s meg is maradnak a szavak szintjén. Ez a konferencia évről-évre tesz is azért, hogy ez az összefogás, ez az összetartozás és a nehéz időkben szükséges összekapaszkodás is megvalósuljon. Köszönöm ezt a szervezőknek – mondta Budai Lóránt.

A konferencia nyitó előadását dr. Szabó Attila, a Debreceni Egyetem Szolnoki Campusának igazgatója tartotta. Felvázolta a magyar felsőoktatás szerkezetét, ebben a Debreceni Egyetem és a szolnoki campusának a helyét is meghatározta. Részletesebben szólt a szolnoki felősoktatás alakulásáról, a szolnoki campus adottságairól, céljáról. Külön kiemelte annak fontosságát, hogy a campus vezetése tudjon arról, milyen igényekkel lépnek fel a régió vállalkozásai velük szemben.

A VIII. Kárpát-Haza Kulturális és Gazdasági Konferencia megnyitóján szerepet kapott a zene, az ének és a tánc is. Molnár László és barátai, Kovácsné Lajos Krisztina népdalénekes, az Árendás táncegyüttes, Petrás Mária Prima Primissima díjas énekes és barátai, valamint a Fricska Táncegyüttes minden igényt kielégítő élménnyel lepte meg a megnyitó közönségét. Különösen utóbbiak Papp Gergely Bálint, Papp Máté Bence, Popovics Márk és Szabó Dániel, valamint két ifjú tanítványuk lépett fel óriási sikerrel. A fiúk, ahogy a világ számos pontján, úgy Jászberényben is bizonyították, hogy ők a világ leggyorsabb néptáncosai, nemcsak lábbal, hanem kézzel is a leggyorsabb ritmust ütik a világon.

A megnyitó ünnepséget követően filmvetítésre és tárlatvezetésre várták az érdeklődőket.

Csütörtökön és pénteken előadások szerepelnek a konferencia programján. Csütörtökön este megtekintik a Szabadtéri Szinpadon a MINDENEK SZERELME előadást, a Jászság Népi Együttes, Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák, valamint Pál István „Szalonna” és bandája műsorát. Pénteken délután pedig látogatást tesznek a Jászfényszarui Ipari Parkban.

Vélemény, hozzászólás?