Mindenek szerelme a szabadtérin

Új bemutatóra készül a Jászság Népi Együttes (JNE), a nyár derekán, augusztus 12-én, láthatjuk a Szabadtéri Színpadon, a néptánc, a népzene és a blues fúziójából alkotott táncos koncert darabjukat, Mindenek szerelme címmel.

Szűcs Gábor, a JNE művészeti vezetője, a produkció koreográfusa, rendezője, néhány mondatban beszélt a darab előzményeiről, az alkotás létrejöttének folyamatáról.

Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák csapatáról tudható, hogy ők elsősorban blues zenét játszanak. Az együttes frontembere, Ferenczi Gyuri a népzene világát is erősen megismerte, és műsoraikban többször megjelennek a népies elemek, így a blues és a népzene fúziója érdekessé teszi koncertjeiket. Mindezeken túl Gyuri a költészet kedvelője, szívesen dolgoz fel verseket. A mostani produkcióba is hallhatóak Petőfi versek feldolgozva. Itt kapcsolódik a történetbe Pál István „Szalonna” és Bandája, akik hivatásként kifejezetten a folk- és népzenét művelik. A zenészek három- négy éve összeültek és Babits Mihály Mindenek szerelme című, a teremtett világ szépségeinek páratlanul gazdag tablóját bemutató versből ötletet merítve, próbálták érzéseiket zenében megfogalmazni. Ismerkedő, tanuló és közelítő kísérletezést követően, komoly munkával készült el a lemez, amely Mindenek szerelme címmel jelent meg.

Az együttesnek Szalival (Pál István „Szalonna”) több évtizedes a kapcsolata, a Rackákkal, a Betyárjáték darabban dolgozott együtt Szűcs Gábor, azóta ismerik egymást és már akkor felmerült a gondolat, jó volna valami közös műsort összehozni a Jászság csapatával. A fent már említett lemezen rögzített anyagban, a két bandának együtt nagy ereje van, ez megfogta a művészeti vezetőt, annak meghallgatásakor. Elgondolkozott, a népzene és blues együttes hatásáról milyen táncos mozgást lehetne megjeleníteni, ötletére mindkét zenekar nyitott volt. A közös zenei megfogalmazásra, amit az együttesek alkalmaznak, megpróbáltak olyan táncokat, koreográfiákat alkotni, autentikus néptánc elemekből építkezni, amivel kerekebb lehet a táncos koncert produkció. Blues-nak, népzenének és néptáncnak hármas egysége, a kifinomult, kimunkált produkcióban, érdekes, izgalmas világot fog a színpadra vinni, ahol a három erő összeadódik.

Az új műsorban a táncegyüttes, a tradícióitól ugyan nem szakadnak el, de ez most nem csak tisztán a hagyományos folklór, egy kicsit másabb világ.

Az együttes táncosai közül többen is részt vettek az alkotói munkában, arra törekedve, hogy felszabadult, szívderítő nyáresti műsort adjanak a közönségnek, miközben egy kulturális különlegességet is létrehoztak.

Izgatottan várjuk a bemutató napját, ahol nem mindennapi élményben lesz részünk.

 

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?