Ismeretek arról, honnan érkezhettünk

A Jász Múzeum érdekes, ismeretterjesztő előadásokat bemutató sorozata, a Belvárosi Esték, július 29-én csütörtökön délutánra kínált  programot. A téma ez alkalommal, A jászok őshazája nyomában címet viselte, a legújabb kutatási eredményeket bemutató előadó pedig, friss diplomás régész, egy jászberényi fiatalember volt, Jancsik Balázs személyében.

Egy figyelemfelkeltő régészeti áttekintést nyújtott az észak-kaukázusi régióról a VII. század utolsó harmadától a X. század első feléig. A szép számmal megjelent közönség Kaukázus északi előterének egykori világába kapott betekintést. A földrajzi viszonyok, az etnikai és kulturális tagoltság bemutatása mellett a III. – XVI. században itt élt, gyűjtő névvel alánoknak nevezett, valójában egy nem egyfajta népesség, régészeti hagyatékát mutatta be az új tanulmányok és feltárások tükrében.

A kaukázusi alánoktól eredő magyarországi népesség, a Magyar Királyság területére a XIII. vagy XVI. században beköltözött jászok eredetének kaukázusi hátteréről sok érdekes információval gazdagodhattak az érdeklődők. A leletek háttere, a régió temetkezési szokásai és mindenekelőtt a tárgyak pontos időrendje elengedhetetlenül szükséges a történeti és más forrásbázison alapuló jász őshaza elgondolásokhoz – szögezte le az előadó.

A hallgatáság soraiból, az előadás végén, több kérdés is érkezett melyekre tudományos alapossággal válaszolt a fiatal szakember.

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?