Megszületett a döntés az SZMSZ módosításról

A polgármesteri vétót követően csütörtökön délelőtt 9 órakor újabb rendkívüli önkormányzati ülést tartott Jászberény képviselő-testülete, ahol immáron végleges döntés született a négy képviselő által kezdeményezett SZMSZ módosításról.

A csütörtöki testületi ülésen a képviselő-testület 15 tagja közül 13 jelent meg, csak Bozsik Ferenc és Skultéti József hiányzott. Így a testület határozatképes volt, s dönthetett a három fideszes (Tamás Zoltán, Szatmári Anikó és Bohárné Bathó Rozália), valamint a Mi Hazánk Mozgalom képviselője (Dobrán Gyula) SZMSZ-t érintő javaslatáról.

Ennek lényege továbbra sem változott, azaz a képviselők azt javasolták, hogy

– a testületi üléseket a Városháza nagytermében tartsák (kivétel katasztrófahelyzet esetén),

– a Városüzemeltetési Bizottság elnöki posztjából Bobák Zsoltot mentsék fel, s helyére Bódis Béla kerüljön. Bobák Zsoltot hívják vissza a bizottságból, s helyette Dobrán Gyula kerüljön a bizottságba,

– a Közbeszerzési Bizottságot szüntessék meg és a bizottság hatás- és feladatköre kerüljön a Városfejlesztési Bizottsághoz.

Budai Lóránt polgármester módosító javaslatot nyújtott be, melynek lényege az volt, hogy a Városüzemeltetési Bizottságban semmilyen változás ne történjék.

A rövid vita során Balogh Béla alpolgármester – ahogy az előző rendkívüli ülésen is – arra volt kíváncsi, hogy az SZMSZ módosítását kezdeményező képviselők milyen okokra hivatkoznak.

Budai Lóránt polgármester is arra volt kíváncsi, hogy mik az okok és miért ez a nagy sietség. Továbbá megjegyezte, igen érdekes, hogy Dobrán Gyula vasárnap még a Fidesz ellen tüntetett – utalt ezzel a Mi Hazánk Mozgalom vasárnapi, Jászapátiban tartott rendezvényére -, most pedig a Fidesz-szel együtt szavaz.

Szatmári Anikó kijelentette, hogy Bobák Zsolt nem alkalmas a Városüzemeltetési Bizottság vezetésére. Indokként elmondta, hogy körzetében nem történt meg a fűnyírás, csak azok után, hogy ezt a nyilvánossággal megosztotta. Megjegyezte azt is, hogy Bobák Zsolt többször is bizonyított már, hogy nem ért a számokhoz, s nem a közösségi médiában kellene sok esetben megnyilvánulnia.

Bobák Zsolt válaszában elmondta, hogy bizottsága mindig az SZMSZ-ben meghatározottak szerint végezte a munkáját. Politikai ügy ez, melyet az motivál, hogy személye nem tetszik az úgynevezett városi ellenzéknek, derült ki a képviselő szavaiból, aki azt is elmondta, hogy sok a városban megoldásra váró feladat, miközben a JVV Zrt.-nek ehhez nincs elegendő embere.

– Egyébként pedig azzal az indokkal, ami alapján őt fel kívánják állítani, minden korábbi elnököt is elmozdíthattak volna – mondta Bobák Zsolt.

– Önöknek 8 hónap testületi munkaszünet után most az a legfontosabb dolga, hogy a bizottságok többségét megszerezzék. Megtehetik, mert a Mi Hazánk Mozgalom képviselőjével ehhez megvan a többségük, de nem lesz mindig így. Ahogy a 2019-es választásokon, úgy legközelebb is büntetni fogja majd ezt a politizálást a város. Nincs rendkívüli oka, indoka és nem is városi érdek az, amit Önök kezdeményeztek – mondta Budai Lóránt polgármester.

Bódis Béla képviselő azzal kezdte hozzászólását, hogy a szakmaiság mentén a testület tagjainak együtt kellene dolgozni a városért.

– Az elmúlt másfél évben semmi nem történt a városban. Olyan sokat és sokak által használt területeket lepett el például a galambürülék, amit nem lehet eltűrni, de jelzései ellenére senki, semmit sem tett. Én a városért szeretnék tenni. A városüzemeltetés terén nincs tervezés, szervezés, irányítás, csak követik a történéseket. Vannak olyan körzeti fejlesztések 2020-ból, amelyek még a mai napig sem történtek meg. Lehet másként is dolgozni – mondta többek között Bódis Béla.

Mivel további jelentkezés hozzászólásra nem volt így a szavazás következett.

A polgármester módosító javaslatát a 4 előterjesztő képviselő nem fogadta be. A testület a módosító javaslatot 5 igen és 8 nem szavazattal nem fogadta el.

A négy képviselő által beadott SZMSZ módosítást viszont 8 igen és 5 nem szavazattal elfogadták.

A változtatásokkal kapcsolatban még egy határozatról is 8 igen és 5 nem szavazattal döntöttek, s így megvalósult a 8 képviselő támogatását élvező SZMSZ módosítás.

Egy szó, mint száz a jó 8 hónappal ezelőtt már kezdeményezett SZMSZ módosítás most a végéhez ért. Az egyértelműen látszik, hogy továbbra sincs jele a megegyezésnek a képviselő-testületben a két oldal között. Most pedig a Mi Hazánk Mozgalom képviselőjének támogatásával a bizottsági egyensúlyt is megváltoztatta a hivatalosan nem létező, de mégis működő Fidesz-frakció. Hogy ez kinek, mennyit hoz vagy visz, az a jövő titka. Hogy a városnak jó-e vagy nem, idővel az is ki fog derülni. Egy biztos, a városvezetés kezét még inkább béklyóba kötötte helyben az ellenzéke.

 

Vélemény, hozzászólás?