Polgármesteri vétó

Amint arról korábban már beszámoltunk, a jászberényi önkormányzat hétfői, rendkívüli ülésén az SZMSZ módosításáról döntött a testület. Úgy tűnik azonban, hogy ezzel még nem zárult le a négy képviselő által kezdeményezett változtatás, hiszen csütörtökön Facebook oldalán jelentette be Budai Lóránt polgármester, hogy megvétózta a döntést.

Négy képviselő – Tamás Zoltán, Bohárné Bathó Rozália, Szatmári Anikó (FIDESZ) és Dobrán Gyula (Mi Hazánk Mozgalom) – a Jászberény Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 7/2013. (II. 14.) önkormányzati rendelet önkormányzati rendelet módosítására tett javaslatot:

– a képviselő-testület ülése helyszínének pontos meghatározását; (helyszíneként a Városháza Nagytermét jelölték meg, kivétel, ha ott valamilyen katasztrófa miatt nem lehet ülést tartani)

– Bobák Zsolt Városüzemeltetési Bizottság elnöki feladatkörének ellátása alóli felmentését, és a bizottságból történő visszahívását, valamint Bódis Béla Városüzemeltetési Bizottsági elnökké történő megválasztását, továbbá a bizottság létszámának fenntartása érdekében Dobrán Gyula bizottsági taggá történő megválasztását;

– a Közbeszerzési Bizottság megszüntetését, illetve a hatás- és feladatkörének a Városfejlesztési Bizottsághoz történő áthelyezését kérték a képviselők.

Az előterjesztés vitája személyeskedéstől sem volt mentes, melynek végén a hét fideszes és az egy Mi Hazánk-os képviselő igen szavazatával elfogadták az SZMSZ módosítását.

Csütörtökön viszont jött az újabb fordulat az ügyben, amikor Budai Lóránt polgármester Facebook bejegyzésében jelentette be, hogy él azzal a jogi lehetőséggel, miszerint megvétózza a döntést.

– Álláspontom szerint az önkormányzati SZMSZ szétbombázásának körülményei több ponton is ütköznek az önkormányzati törvénnyel. A Közösen Jászberényért Egyesület számára a nyilvánosság kizárása és az erőszakos hatalomátvétel nem csak jogilag, hanem politikailag és morálisan is elfogadhatatlan. Ezért a törvény adta jogomnál fogva a mai napon megvétóztam a Fidesz – Mi Hazánk frakció által megszavazott döntést – írta Facebook oldalán a polgármester.

Jelenleg tehát itt áll a jászberényi önkormányzat SZMSZ módosításának ügye. Természetesen a további fejleményekről is beszámolunk majd.

 

Vélemény, hozzászólás?