Isten éltesse még sokáig!

Pontosan előző lapszámunk megjelenésének napján, 2021. Július 14-én ünnepelte 95. Születésnapját városunkban Fridvalszky Jánosné. A délután tartott kis ünnepségem Tamás Zoltán körzeti képviselő köszöntötte az ünnepeltet és átadta részére Orbán Viktor miniszterelnök köszöntő sorait.

Egy négygyermekes család tagjaként Jászberényben nevelkedett Fridvalszky Jánosné, akinek három testvére közül egy 82 éves húga még köszönthette születésnapján. Bár a mozgás már kissé nehezére esik, korához képest nagyon fiatalosan fogadott bennünket, amikor körzeti képviselőjével együtt meglátogattuk.

Nem akármilyen 95 év van a háta mögött, derült ki szavaiból. Megélte a II. világháborút, az államosítást, 1956-ot, s közben nem kis veszteségek érték. Férjével gazdálkodtak, ám az államosítás során időről-időre egyre több földet vettek el tőlük, ám így is túlélték a megpróbáltatásokat. Két gyermeke született, egy fiú és egy lány, akik 6 unokával és 5 dédunokával örvendeztették meg. Férje már 28 éve meghalt, ám nem maradt egyedül, hiszen gyermekei és unokái, valamint a dédunokák nagyon nagy szeretettel veszik körbe.

A házi- és a házkörüli munka ma is mindennapos tevékenysége. Ha lehet így fogalmazni, nem tud nyugton maradni, mert egész életében dolgozott, tett-vett mindig valamit. Olyan volt ezen a délután, mint a nagy mesélő, ám ő arról a valóságról beszélt, amit közel egy évszázad alatt megélt. Megegyeztünk, hogy a cél nem lehet más, mint a kerek 100 éves születésnapjának megünneplése. Reméljük, hogy öt év múlva ismét találkozunk majd.

Fridvalszky Jánosnénak Olvasóink nevében is boldog születésnapot kívánunk!

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?