Újrarendezett állandó kiállítás

A Szikra Galéria állandó kiállításának újra rendezése befejeződött. A kulturális térben a megújult tárlatot, ünnepélyes keretek között nyitották meg a képzőművészet kedvelő közönség előtt, július 7-én délután.

Igen hosszú az ideje annak, hogy a Szikra Galériában kulturális képzőművészeti esemény zajlott és a kiállítás látogatása is korlátozás alá esett, ennek oka a korona vírus okozta vészhelyzet volt. Ezen kényszerű, zárva tartási időszakot, mégis hasznosan töltötte el a galéria tulajdonosa Szikra István, és a munkáját segítő kis közösség tagjai. Lebontották a nyolc éve a falakon lévő festményeket, átböngészték a gyűjteményben található alkotásokat, kigondolták az új, állandó tárlat rendezésének koncepcióját, amit meg is valósítottak. Az újrarendezett állandó kiállítás megnyitását, szép számú közönség előtt, július 7-én tartották, a Szikra Galéria kávézójában.

A kivételes eseményre egybegyűlt művészetbarát társaságot Szikra István köszöntötte és visszaemlékezett a galéria létrehozásának történetére, maga a kulturális tér, és egyben az első állandó kiállítás megnyitására. Az akkor kitűzött cél a mai napig nem változott, a XX. század jászsági festészetének bemutatása. Az eltelt évek alatt azonban a gyűjtemény tovább gazdagodott és az állandó tárlat megújításának gondolata nem egyszer felmerült már, de most nyílt alkalom ennek véghezvitelére. A korlátozások komor hónapjait így, kreatív alkotó munkával, megújulást hozó időszakként hidalták át, melynek eredménye az újrarendezett állandó kiállítás lett.

Sas Dániel zongoraművész játékával, két felvonásban is, a művészetek befogadására hangolta a közönséget.

Az újrarendezés folyamatában tevékenyen résztvevő és tudását, tapasztalatait hozzáadó Bartos Kinga képzőművész, a tárlat megújulásával kapcsolatban fogalmazta meg bevezető gondolatait. Édesanya, B. Jánosi Gyöngyi festőművész, a galéria indulásakor és azt követően is, sokáig segítette az ottani művészeti tevékenységet, végezte a festmények tisztítási, restaurálási munkáit. A Hamza Múzeum vezetőjeként, jászsági festőkről készült egyedi monográfiák megjelentetésével tette ismerte ezen alkotók életét, művészetét, akik festményei nagy számban a Szikra Galériában láthatóak. Az idő haladtával a tehetséges utód, Kinga vette át és viszi tovább ezt az értékteremtő munkát. Le kellett bontani a régit, lezárult egy korszak – mondta beszédében és egy visszatekintésre invitálta a hallgatóságot, a galériában megvalósult programokról, az elmúlt nyolc évben. A hónap műtárgya képzőművészeti sorozat, a Múzeumok Éjszakája programjai, az Alkotópályázat és számos időszaki kiállítás szerepelt a felsorolásban, ami a kiállító tér emlékezetes és mozgalmas napjait idézte meg.

Az ezt megelőző években Csiszár Róbert művészeti író, a szolnoki Damjanich Múzeum munkatársa, több érdekes előadást, kiállítás megnyitót tartott a Szikra Galériában, ezen alkalmakkor szaktudása mindig figyelemre méltó volt. Mostani beszédében a műgyűjtésnek, a műgyűjtőnknek sok-sok arcát villantotta fel. Aztán elérkezett oda, azokhoz a személyekhez, akik ezt értékteremtő foglalatosságként teszik, ilyen embernek tartja Szikra Istvánt is, aki a közösségnek gyűjt és egy kis közösséget épített ezzel galériája köré, önzetlenül bemutatva ott gyűjteményének darabjait.

A kiállítótermekben, az új állandó tárlaton, új szempontok szerint, új válogatásban találkozunk már jól ismert művekkel és számos ritkán látott festménnyel, a művészeket és alkotásaikat egy-egy blokkba rendezve ismerhetjük meg. Az előző tárlat időszaka alatt megismert festők egyes alkotásai, továbbra is az új állandó kiállítás részét képezik és mindezek kiegészültek a gyűjteményben megtalálható további műveikkel, sőt olyan jászsági kötődésű festők művészi munkái is láthatóak, melyek eddig nem kerültek a közönség elé. Helyet kapott a jelen idő is, az elmúlt korok művészei mellett, az új állandó kiállítás darabjai között a napjainkban, városunkban élő és alkotó kortárs képzőművészek munkái is megtalálhatóak.

Gyönyörködni a Szikra Galéria új állandó kiállításainak festményeiben művészeti élmény, ami lelki-szellemi felüdülés és egyféle katarzisként is hathat. Legye rá kíváncsi! Mindezt a Galéria nyitvatartási idejében szerdától – szombatig 14 -17 óráig megteheti.

 

 

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?