Önkénteseket vár a Lepkekert

A TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00489. számú, 1000 óra önkéntes projekt keretében, a ”HELYET!” Alapítvány és a Jászberényi Városgazdálkodási Nonprofit Zrt. együttműködése keretében, a jászberényi ZOO lepkekertjében augusztus hónapban még korlátozott létszámban lehetséges iskolai közösségi szolgálatot teljesíteni, vagy akár felnőttként is önkénteskedni.

Az Állatkertben kb. 150 lepke él az egzotikus lepkekertben. Az égkég színű, fémesen csillogó színű azúrlepkék (Morpho peleides)  szinte azonnal felhívják magukra a figyelmet. Az azúrlepke Costa Rica nemzeti jelképe és a legnagyobb címletű pénzén is szerepel. Többek között őket is megfigyelheti tevékenysége során az önkéntes.

Látogatóként egy Dryas lulia (Júlia lepke) landolt a színes sportcipőmön. Ha már megtisztelt a lepke bizalmával, úgy gondoltam, kicsit kutakodom utána a neten. A Júlia lepke névadója, a dán zoológus, Johan Christian Fabricius, a fajt 1775-ben írta le. És nem egy Júlia nevű hölgyről, hanem a történelmi Julius nemzetségről (gens lulia) nevezte el, amihez Julius Caesar is tartozott…

A többi lepkéről nem írok, pedig lenne mit. Az érdekességeknek nézzenek utána a látogatók, és az önkéntesek.

Összefoglalva: Trópusi hangulat vár minden érdeklődőt a szekrényen túl, ahol pillangó csodák repkednek, és olykor a szerencsés látogatók ruházatára szállnak.

Az Ő kertjüket, vagyis Narnia kapuját őrizheti még néhány önkéntes jelentkező augusztusban.

 

Utasi Hajnalka

közösségi civil szervező

„HELYET!” Alapítvány

Tel: 06-30/479-5411

Vélemény, hozzászólás?