Lezárult a Zöld Város projekt

Zöld Város Kialakítása – Városi Környezetjavító Intézkedések és Gazdaságfejlesztési Beavatkozások Jászberényben című  projekt záró rendezvényét tartották a Déryné Rendezvényház Dísztermében, június 22-én a délelőtti órákban.

Jászberény Városi Önkormányzat 2016. júliusában támogatási kérelmet nyújtott be a „Zöld város kialakítása” című pályázati felhívásra. A projekt célja a zöldfelületek megerősítése, minőségük javítása, a közlekedésirendszerek és infrastruktúrák életminőséget javító rekonstrukciója, valamint a Városi Piac teljes körű megújítása volt. 2017. májusi döntés alapján 782.800.000 Ft támogatást ítéltek meg a megvalósításához.

A két esztendővel ezelőtt indultak, több helyszínen a kivitelezési munkálatok.  Az elkészült fejlesztések legfőbb elemei a Városi Piac csarnokának és területének rekonstrukciója, a Fürdő utcai parkoló kiépítése, Polgármesteri Hivatal udvarának felújítása, kijárással a Zirzen Janka utca felé. Továbbá a Holló András és Déryné utcákban, valamint a Lehel vezér téren a zöldfelületek növényállományának és a meglévő parkolóhelyeknek megújítása, utcabútorok elhelyezése, közvilágítás korszerűsítése voltak. A projekt keretében a megújult vagy újonnan kialakított zöldfelület nagysága négyezer m2, a városi területeken létrehozott vagy helyreállított nyitott terek nagysága összesen meghaladja a tízezer m2 –t.

A Zöld Város projekt esetében többször került sor a fizikai befejezési határidő módosítására, míg végül 2020. júliusában záródtak le a kivitelezési munkálatok. Az azóta eltelt közel egy év alatt a használatba vételi engedélyek megszerzése, az igen jelentős saját erő biztosítása és záró elszámolások történtek meg. A zárást hátráltatta a pandémia is, hiszen a projekthez kapcsolódó rendezvényeket ezen időszak alatt nem lehetett megtartani. A projekt 2021. tavaszán 61.621.198,-Ft többlettámogatásban részesült, így a támogatás teljes összege 844.421.198 Ft lett, az teljes költség pedig 1.053.528.664 Ft-nál állt meg.

A projekt záron, Budai Lóránt polgármester köszöntőjét követően, a megvalósítás szempontjairól számolt be, Bató Andrea projektmenedzser. A kivitelező Penta Kft. képviselője Czeglédi Csaba és a műszaki ellenőrzést végző Utiber Kft. nevében Kenderesy Koppány egybehangzóan osztották meg tapasztalataikat. Elhangzott szavaik szerint jó volt az együttműködés, az összefogás a partnerek között, a menet közben felmerült nehézségeket sikerült megoldani. Kalics József a fenntartást és üzemeltetést végző JVV NZrt. képviseletében a projekt területeit érintő hétköznapi teendőkről beszélt. A felszólalók sorát Borbás Zoltán megyei közgyűlés alelnöke zárta, aki megköszönte a megvalósításban résztvevő mindkét városvezetés és testület munkáját, az összességében a megye legnagyobb projektje tekintetében. Az eseményt, kötetlen beszélgetések keretében zajló szakmai tanácskozás zárta.

A projektről bővebb információt találnak a város honlapján a mellékelt linkre kattintva:  http://www.jaszbereny.hu/zold-varos-kialakitasa/

 

 

 

 

 

 

 

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?