A népzene szabad zene

A TradicióFúzió Folk XXI. sorozat ezúttal is az online térben jelentkezett, a Pünkösdöt megelőző szombaton. A KultUdvar ezen a délutánon, művészetek különböző ágait fogadta, családias környezetben, melynek keretében fotókiállítás és népzenei koncert is a program része volt.

Pásztor életről készült pillanat felvételek kiállítása keretezte az udvart, ahol Napszentület címmel, Nagy Gábor fotóiból volt látható egy válogatás. Az alkotó nemcsak zenészként (kiváló dudás!), de nagyszerű fotóművészként olyat alkot műveivel, melyek megőrzik magyarságunk emlékeit.

A zenei programként hallható koncert, részben lemezbemutató is volt egyben, hiszen Szokolay Dongó Balázs és Fábri Géza első közös CD felvételén (Mikor megyek hazafelé) szereplő számok először kerültek élőben közönség elé.

A két művész ésszerűen képviseli a népzene saját megfogalmazását, dallamaikat a parasztzenére jellemző természetes rögtönzéssel adják elő és fejlesztik tovább. Úgy játszák el az egyes darabokat és újítják meg azokat, ahogyan még senki más nem tette, a duó esetében éppen erről van szó.  Szokolay Dongó Balázs duda, furulya, szopránszaxofon és még számos fúvós hangszeren játszó muzsikus, évtizedek óta a hazai népzenei színtér kiemelkedő szereplője, háttérembere számos együttesnek, projektnek. Fábri Géza, aki a koboz játéka mellett énekel, a vajdasági táncházmozgalom egyik elindítója, több együttes tagja volt, köztük a Vágtázó Csodaszarvasnak is. A hangszerek párosítása bevonzza a moldvai muzsikát és a szinte magától jött elképzelés imponálóan sikeres. Az alapképlet az volt, hogy a koboz segítségével Géza egy szilárd, de változatos zenei alapot épített, korrekt ének-teljesítmény közepette. Dongó pedig felvonultatott egy kisebb hangszer-arzenált (duda, furulya, szoprán-szaxofon), hogy azok valamelyikén kalandozzon a koboz-futamok felett. Mindezzel frissítették, korszerűsítik, modernizálták a moldvai muzsikát. Néhány zeneszámmal emlékeztek a csángó virtuóz kobzos, Gyöngyös György játékára, aki az elbeszélések szerint egymaga tartott táncházat a fiataloknak Lujzikalagorban. A népzenei hangverseny végén, még a szervező Kocsán László is beszállt, és vígan ütötté tapanját, fokozván a hangulatot.

Az közösségi esemény népzenei esttel, örömzenéléssel zárult, ahol Musa Józsi és barátai játszottak a mulatsághoz.

A TradicióFúzió Folk XXI. sorozat záró felvonása június 5-én, szombaton lesz a Víz utcában, ahol a RitMusa zenekar szeretné majd elnyerni, szívünk ritmusát.

 

(felhasznált forrás: Riff – Olasz Sándor és Mikor megyek hazafelé CD borító)

Fotó: Nagy Gábor

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?