Új emlékhelyet avattunk

Szoboravatóval és koszorúzással emlékeztünk a jászkun redemptio 276. évfordulójára május 6-án, csütörtök délután.

A korlátozások miatt csupán maroknyian jelenhettek meg a Tulipános híd mellett rendezett  ünnepségen, ahol Bolla János emeritus jászkapitány köszöntötte az emlékezőket, köztük Pócs János országgyűlési képviselőt, Budai Lóránt polgármestert és alpolgármestereit, az önkormányzat képviselőit. Külön üdvözölte Dávid Sándor emeritus jászkapitányt, fafaragó népi iparművészt, aki míves köztréi alkotással ajándékozta meg Jászberény városát. A művész az önmegváltás 275. évfordulójára készítette el a szobrot, azonban a járvány miatt azt tavaly nem volt alkalmunk felavatni.

Bolla János rövid összefoglalóban idézte fel a történelmi eseményeket, emlékezett meg a redemptio kiemelkedő momentumairól. Kiemelte, 1995 óta emlékezünk ünnepségek keretében önmegváltásunk évfordulójára. A jeles napot magasabb szintre emelte az országgyűlés 2014. február 14-én hozott döntése, amely történelmi emléknappá nyilvánította május 6-át. Mi, késői utódok büszkék vagyunk hőseinkre, akik nem adták fel, nagy áldozatok árán a magyar történelemben egyedülálló módon visszaszerezték elvett, elvesztett ősi kiváltságaikat – hangsúlyozta a jászkapitány. Hozzátette, a kapitányok nevében örömének ad hangot, hogy a jászkun hagyományok újraélesztése kapcsán Jászberény befogadta a hagyományőrző rendezvényeket, amelynek méltó helyszíne ez az új emlékoszlop a jászok főtemploma, a kedves Tulipános híd és a Nádoroszlop ölelésében.

A továbbiakban Dávid Sándor ismertette alkotása jelképeit, szimbolikus mondanivalóját. Az oszlopfő csúcsán a Napkorong ragyog, alatta stilizáltan a jász és kun lovas nemzetekre történik utalás. A kettős kereszt szimbólumból kiolvasható keresztény hitünk, valamint a kettős halom és az ősi föld. Kétoldalt a fejfaszerű faragvány a jász és kun redemptusoknak állít emléket. Az oszlop hátoldalán a végtelenbe futó hullámvonalak a jászok és kunok egységét, barátságát, közös sorsát mutatja, míg a madár motívum a szabadság jelképét fogalmazza meg.

Budai Lóránt polgármester a város nevében megköszönte az emlékművet, amely meglátása szerint egy új, optimista jövőképet sugall a közösségnek. Remény szerint az emlékhely megerősíti a jász identitást, az együvé tartozás érzését.

Az ünnepség zárásaként az elöljárók és a hagyomány őrzői elhelyezték virágaikat az emlékmű lábánál, majd a Jászkapitány szobornál informális koszorúzással emlékeztünk őseink példamutató tettéről.

 

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?