Kilenc évtizeden túl is aktívan

Sápi Kálmánnét kilencvenedik születésnapja alkalmából köszöntöttük Árpád úti otthonában május 7-én, pénteken délután. A város nevében Tamás Zoltán körzeti képviselő adta át jókívánságait egy csokor virág és Orbán Viktor miniszterelnök levele kíséretében.

Az ünnepelt Kabak Mária néven született egykeként 1931.Április 26-án Jászberényben. Kisgyermekként sokat serénykedett a ház körül, korán megtanulta a főzés tudományát Akkoriban a szülők kertészkedéssel foglalkoztak, reggeltől estig dolgoztak így sokat jelentett a kislány segítsége. Általános iskolai tanulmányait követően női szabó szakmát tanult. Mestere a Kender utcában működő, akkoriban igen híres Bojtos Ilona szabóságában. Fiatal évei keményen teltek, a háborúban édesapja mindig távol volt, így ketten édesanyjával vitték a háztartást, dolgoztak a megélhetésért. Életének egyik meghatározó élménye, amikor szeretett édesapja végre hazatért a frontról.

Házasságából egy lánya és fia született. A cseperedő gyerekek mellett a Bojtos -féle szabóságból átment az egykori Pannónia helyén működő Szabó KTSz be, ahol öt évig dolgozott. Megszűnése után a Lehel Hűtőgépgyárban folytatta munkáját egészen a nyugdíjba vonulásáig. Immár 35 éve, hogy a ház körüli munkákat ellátva, jó egészségnek örvendve éli nyugdíjas napjait szűk családja körében. A szülinapi ünnepségen fia, lánya, veje társaságában szelte fel a méretes tortát. Falatozás közben felidézett egy-egy emléket, a hosszú élet szép pillanataiból. Elmesélte, hogy fiatalabb éveiben szívesen kézimunkázott, de ma már nincs türelme hozzá – igaz, a varrógép még mindig a szoba pótolhatatlan bútordarabja. A karácsonyi bejglit még mindig ő maga készíti és a rokonok elmondása szerint, még ha meg is reped a teteje, az csakis a jóságából fakad, mert az íze mennyei. A főzés 90 éven túl is a napi rutin része, amelynek fáradalmait este filmsorozatok megtekintésével piheni ki Mária néni.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?