Földvár állt a Zagyva partján

Talán az ősidők óta háborítatlanul és szeszélyesen erre kanyargó Zagyva mesélhetne arról, hogy ártéri erdője rejtekében miféle erődítés állhatott jó nyolc évszázaddal ez előtt. Mert állt itt egy kis vár, – ma a közelben ott lévő majorság és egykoron, a török időkben elnéptelenedett Kerekudvar falu szomszédságában, – ez bizonyos.

Suhanc gyermekként még magam is hallottam “várdombnak” nevezni a fákkal benőtt, a folyótól érdekesen meredeken emelkedő földhalmot, de csak afféle szóbeszédnek gondoltam. Olvasmányaim szerint csak egyetlen vár emelkedett városunkban a történelem során, a ferences kolostor körül. A XVI. században a törökök által létesített fa cölöpökből készült palánk vár, ami csak néhány évtizedig létezett, végül felgyújtották és tűz pusztította el a védművet.

A valószínűsíthetően jóval előbb, a XIII. században építették azt az erősséget, mely az egykori oklevelekben említett Kerekudvar falu veremházai fölé emelkedhetett. A kis várról ugyan, egyetlen korabeli írásban sem található adat! Létezése kutató régészek és történészek számára ismert és elfogadott, feltételezhetően nem sokáig állhatott, de valószínűsíthető fontos erődítése lehetett a területnek. A múlt esztendőben fémkereső műszeres bejárást végeztek és ennek keretében talált leletekből – kerámia töredék a XIII. századból és III. András ezüst dénár – arra következtetnek, hogy az Árpád-házi királyok korának végén emelhette a földvárat, egy erőskezű főnemes.

Közvetlenül a folyó mellett, az ártéri lapályból hirtelen, meredeken emelkedik ki a fákkal benőtt magaslat. Ezen felfedezhető az egykori sáncárok mélyedése és az onnét felszökő, mesterségesen emelt földhalom tetején lehetett a kis vár központi része, ahol fából ácsolt épület, torony állhatott.  A maga korában közvetlenül palánkfal védhette az erősséget és természetes védvonal lehetett a Zagyva és annak mocsaras területei.

A földhalomra jó néhány éve még nem vitt fel semmilyen csapás, csak a mellette lévő szántóföld peremén lehetett megkerülni. Aztán egyszer ösvényt tapostak rajta, ami átvezet a domb derekán és része lett a Zagyva partján haladó túra és terepkerékpáros útvonalnak. A több mint nyolcszáz éves történelmi emlék élővé tételére, – hiszen az Alföldön nem sok ilyen van, – elképzelésekből, már számos akad, ezek többségéhez pályázati pénzügyi források szükségesek. Régészeti feltárást és kutatómunkát terveznek, háromdimenziós térképet is szeretnének készíteni a várról, mindezeket részletes ásatás is követheti majd. Viszont a Natura 2000 természetvédelmi területen található földvár környezetének rendezését, már ebben az esztendőben szeretnék elkezdeni, őshonos fák telepítésével és információs tábla kihelyezésével. Amennyiben lehetőség lenne rá, az egykor itt álló torony történelmi rekonstrukcióját készítenék el, amiből a mai időkben kilátóként tekinthetnék a látnivalókra, a Zagyvamenti Természetvédelmi területen.

Képanyag:  számitógépes grafika,

                  Demeter Gábor fotoja

                  illusztrációs rajz: Várjáró Magazin 54. szám 

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?