A szabadon szárnyaló zene esszenciája

A KultUdvar, Jász Hagyományőrző Közösségi Tér, Tradíció Fúzió Folk XXI, nagyszínpadi koncertek sorozatában, április 10-én az Esszencia zenekar műsorán vehetett rész a közönség, a korlátozások miatt, sajnos csak az online térben.

Az Esszencia Produkció tagjai számára egyfajta misztikus hely a Víz utca, a Jászság Népi Együttes otthona, amelyhez szép emlékeik fűződnek, hiszen tizenévesen, zenei pályafutásuk kezdetén többször jártak itt. Ez, a nézők jelenlétét nélkülöző koncert esemény, hangzatokkal, hangulatokkal kísért utazás volt a zene „tájegységei” között. A muzsika, amit hoztak, egy érdekesen megfogalmazott művészet, ahol többfajta zenei műfajt egy stílussá próbáltak alakítani. Mindezt oly módon megjelenítve a dalokban, hogy ne úgy hasson a hallgatóságra – ezek itt most népzenét játszanak – hanem, hogy igen van benne, de más hangzással egységbe formálva, ami valamit megmozgat az emberben. Így aztán könnyed természetességgel létezett együtt jazz, klasszikus zene és népzene, különleges atmoszférát adva az Esszencia koncertjének. Nagy zenei íveket, hangulatokat, érzelmeket raktak össze mely elgondolkodtatott, kikapcsolt felszabadított.

Ebben nem kis szerepe volt Lakatos Róbertnek, aki klasszikus brácsán és hegedűn játszott, Balogh Kálmánnak, aki cimbalomjátékával bűvölte el a közönséget. Kunos Tamásnak, aki a népi brácsát szólaltatta meg, Bognár András nagybőgősnek, Kováts Gergőnek, aki tenor- és szopránszaxofonon játszott és nem utolsósorban az énekes pacsirtának, Bognár Szilvinek.

Egy óra örömet, szórakozást nyújtott ezen az estén, a zene szabadon szárnyaló esszenciája.

Folytatás pedig a hónap végén, (április 24-én) a KultUdvarban, Dresch Mihály kompozíciói lesznek halhatók, ahogy éppen lehet, élőben vagy online. Május 10-én, nagyszínpadi produkcióval érkezik a Bordó Sárkány, középkori világzenével, mely táncra perdítő erőteljes dinamikai felfogásban szólal meg, reméljük közönség előtt.

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?