Milyen lesz a megújuló Ferencesek tere?

A közelmúltban hírt adtunk arról a sajtótájékoztatóról, melyen Budai Lóránt polgármester, Balogh Béla alpolgármester és dr. Novák István plébános bejelentették a helyszínen, hogy megújul a Ferencesek tere. Akkor ott, arról még kevés szó esett, hogy pontosan hogyan is néz majd ki a tér a felújítás után. Erről a legilletékesebb személyt, Alvári Csabát, Jászberény főépítészét kérdeztük.

Jövőre lesz 550 éve, hogy a jászberényi Ferencesek templomát felszentelték, s ez az alkalom jó apropóként szolgál arra, hogy az egyébként már évek óta felújításra szolgáló területtel, a Ferencesek terével foglalkozzunk – kezdte beszélgetésünket a főépítész.

Mint mondta, a tervek elkészítse előtt bejárták a területet, s megállapították többek között, hogy az egykoron ott működő KRESZ-park még nyomaiban fellelhető ugyan, de már romos állapotban vannak az utak és a táblák is alig találhatóak meg.

Pedig ez a KRESZ-park nagyon közkedvelt volt a jászberényiek körében.

Ez így igaz, kiskoromban még én is idejártam kerékpározni, s a gyerekeim is szedtek ott virágot, amikor még jobb állapotban volt a park, mint manapság.

Mi volt a fő szempont a tér megújításának megtervezésekor?

Azt tűztük ki célul, hogy lehetőségeink ismeretében több lépcsőben újítsuk meg a parkot. Készítettem egy olyan vázlatot, amely tartalmazza azokat az elképzeléseket, melyek mentén történik majd a Ferencesek tere felújítása. Első lépés lesz a növényzet megújítása, majd ezt követően a közlekedési felületek, a járdák kialakítása. Azt a rendszert, melyen jelenleg még a KRESZ-park maradványai látszanak, megszüntetjük. Egy olyan új rendszert alakítunk ki, melynek eredményeként a szokásos körmenet résztvevőinek már nem kell majd a Hatvani útra kimenniük, hanem a parkon belül meg lehet rendezni ezt az eseményt. Ugyanakkor a terület játszó-, pihenő- és sportfunkcióját is biztosítani szeretnénk. Ezek még a jövő feladatai lesznek. Ami a jelen, az egyrészt a már említett közlekedési felületek kialakítása és a növényzet megújítása.

Mikor lesznek már látható jelei a tér megújításának?

Az első lépések, a fakivágások hamarosan megkezdődnek. Ez csak azokat a fákat érinti majd, amelyek ténylegesen elöregedtek. A fáknak is van egy életciklusa és ennek ismeretében kell ezt a munkát végezni. A fakivágásokat faültetés követi, és ennek eredményeként kirajzolódik majd, hogy merre lesznek az új közlekedési útvonalak. Az a célunk ugyanis, hogy olyan járdarendszert alakítsunk ki, melyet fasorok szegélyeznek. Reményeink szerint, amikor megerősödnek ezek a fák, akkor fantasztikus folyosót alkotnak majd a járdák felett.

A téren több emlékmű is található. Ezekkel mi lesz?

A meglévő emlékművekhez nem nyúlunk, minden marad a helyén. Ami felújításra szorul, az a jövőben megtörténik majd. Megközelítésüket természetesen biztosítjuk. A teret alapvetően négy részre osztanánk a járdákkal. Egyrészt lehetővé tennénk a tér körbejárását, másrészt átlószerűen a tér közepe és a templom is jól megközelíthető lesz. Hogy az említett négy térrész a későbbiekben milyen funkciót kap, az a jövőben dőlhet majd el. Mindenképpen szeretnénk játéklehetőséget biztosítani a gyerekeknek, de sporteszközök telepítése is szóba jöhet.

A tér mellet két idősek otthona is található. Ezt figyelembe vették-e a tervezés során?

– Az idősotthonokból a tér megközelítése eddig is biztosított volt, s ez így marad a jövőben is. A tervezés során felmerült, hogy a négy térrész közül az egyikbe olyan sporteszközöket telepítünk, melyet az idősebbek használhatnak majd. Ennek eldöntése is a „jövő zenéje” lesz. Most a legfontosabb, hogy a jövő évi évfordulóra a járdák megépüljenek és a növényzet megújuljon. Már ez is több tízmillió forintos beruházás, s a folytatás attól is függ, hogy milyen ütemben állnak majd rendelkezésünkre további források elképzeléseink megvalósítására.

 

Szántai Tibor

 

 

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?