Éljen Jászberény!

Immár 28 éve, hogy 1991 óta hivatalosan is április 3-án ünnepli Jászberény a város napját.

1849. április 3-án ugyanis ezen a napon Jászberényben volt a főhadiszállása Görgey Artúrnak. De a városban tartózkodott ekkor a szabadságharc hadvezérei közül Klapka György, Aulich Lajos, Damjanich János, Leiningen-Westerburg Károly és Jozef Wysocki, a lengyel légió főparancsnoka is. Sőt a nap folyamán Kossuth Lajos is megérkezett Jászárokszállásról.

Ugyancsak április 3-án a városba érkezett a szabadságharc hadseregének III. hadteste, valamint az I. hadtest nagyobbik része. Az II. hadtest, Aulich katonái pedig Jászjákóhalmán ütöttek tábort.

Ha néhány napra is, de Jászberény fontos színhelye lett az 1848-1849-i forradalom és szabadságharc, azon belül is a tavaszi hadjárat eseményeinek.

Sajnos a koronavírus-járvány miatt a tavalyi évhez hasonlóan idén sem tudjuk közösen megünnepelni ezt a jeles napot, de jó érzéssel és büszkeséggel a szívünkben méltóképpen emlékezhetünk nagyjainkra.

Bízom benne, hogy jövőre már ismét együtt tölthetjük a város napját! Addig is jó egészséget kívánok Önöknek! Vigyázzanak magukra! Vigyázzunk egymásra!

Budai Lóránt

polgármester

 

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?