Véglegesen átadott végátemelő

A Szent István körúton, a Zagyva híd közelében található szennyvíz végátemelő szivattyúházat és berendezéseit a tavai év második felében újították fel, műszaki átadása már decemberben megtörtént. A Víz Világnapján, március 22-én hétfőn, végleges átadására is sor került, a projekt zárása képen.

Fontos eleme a város használtvíz elvezető rendszerének a szennyvíz végátemelő szivattyúház, mely 17 éve létesült. Az azóta eltelt időszak alatt csak kapacitásbővítést végeztek a műtárgyon, így szükséges volt már műszaki megújítása, hiszen a szennyvízelvezetés terén stratégiai szerepet tölt be. A felújítás, a térség vízközmű szolgáltatója a Tiszamenti Regionális Vízmű és a projekt hetvenmilliós költségeinek közel felét finanszírozó, Jászberény város önkormányzatának közös összefogásával valósult meg.

Az elmúlt év őszén elvégzett munkák során tatarozták az épület falait és a szerelvényaknákat, új kapu is készült, a belső térbe kicserélték a villamos berendezéseket, valamint a szereléshez, karbantartáshoz nélkülözhetetlen darut. Lényeges eleme volt a beruházásnak a két új nagyteljesítményű átemelő szivattyú üzembe állítása, melyeket modern frekvenciaváltós vezérléssel láttak el. A kivitelezés követően nőtt az üzembiztonság, mellyel fenntartható a problémamentes üzemmenet, valamint a kapacitás növekedés további korszerűsítések végrehajtását segíti a városi szennyvízhálózaton.

A Víz Világnapjára tűzték ki a műszaki létesítmény végátadását, ahol a városvezetés és a Tiszamenti Regionális Vízmű munkatársai vettek részt. Az eseményen Fábrik Tamás, a kivitelező műszaki igazgatója példaértékűnek nevezte a város és a szolgáltató összefogását.  Budai Lóránt polgármester elmondta, reméli a szakmai együttműködés a továbbiakban is folytatódni fog.

A tulajdonos önkormányzat nemcsak a szennyvíztisztításra, hanem a vízszolgáltatásra is ügyel, ugyanis az elmúlt hetekben három víztermelő kutat újítottak fel pályázat útján illetve tervezik egy új vízműkút fúrását is, mellyel az ivóvízellátás zavartalanságát biztosítanák.

 

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?