Véglegesen átadott végátemelő

A Szent István körúton, a Zagyva híd közelében található szennyvíz végátemelő szivattyúházat és berendezéseit a tavai év második felében újították fel, műszaki átadása már decemberben megtörtént. A Víz Világnapján, március 22-én hétfőn, végleges átadására is sor került, a projekt zárása képen.

Fontos eleme a város használtvíz elvezető rendszerének a szennyvíz végátemelő szivattyúház, mely 17 éve létesült. Az azóta eltelt időszak alatt csak kapacitásbővítést végeztek a műtárgyon, így szükséges volt már műszaki megújítása, hiszen a szennyvízelvezetés terén stratégiai szerepet tölt be. A felújítás, a térség vízközmű szolgáltatója a Tiszamenti Regionális Vízmű és a projekt hetvenmilliós költségeinek közel felét finanszírozó, Jászberény város önkormányzatának közös összefogásával valósult meg.

Az elmúlt év őszén elvégzett munkák során tatarozták az épület falait és a szerelvényaknákat, új kapu is készült, a belső térbe kicserélték a villamos berendezéseket, valamint a szereléshez, karbantartáshoz nélkülözhetetlen darut. Lényeges eleme volt a beruházásnak a két új nagyteljesítményű átemelő szivattyú üzembe állítása, melyeket modern frekvenciaváltós vezérléssel láttak el. A kivitelezés követően nőtt az üzembiztonság, mellyel fenntartható a problémamentes üzemmenet, valamint a kapacitás növekedés további korszerűsítések végrehajtását segíti a városi szennyvízhálózaton.

A Víz Világnapjára tűzték ki a műszaki létesítmény végátadását, ahol a városvezetés és a Tiszamenti Regionális Vízmű munkatársai vettek részt. Az eseményen Fábrik Tamás, a kivitelező műszaki igazgatója példaértékűnek nevezte a város és a szolgáltató összefogását.  Budai Lóránt polgármester elmondta, reméli a szakmai együttműködés a továbbiakban is folytatódni fog.

A tulajdonos önkormányzat nemcsak a szennyvíztisztításra, hanem a vízszolgáltatásra is ügyel, ugyanis az elmúlt hetekben három víztermelő kutat újítottak fel pályázat útján illetve tervezik egy új vízműkút fúrását is, mellyel az ivóvízellátás zavartalanságát biztosítanák.

 

Demeter Gábor

Demeter Gábor

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?