Házikertek korai zöldségféléi

A tavaszias idő ránk köszöntével, ha szeretnénk konyhakertet, most alakítsuk ki a veteményest és hozzákezdhetünk a zöldségfélék vetéséhez.

Jászberényben is jelentős a kihasználatlan kiskertek területe. Amikor az életkörülmények rosszabbodnak, előtérbe kerül az önellátásra való törekvés. A kihasználatlan kis házikerteket érdemes művelésbe vonni. A zöldségfélék megtermelésével sok kiadást lehet megtakarítani, ha elszabadultak az árak. A szellemi és a fizikai dolgozóknak is szüksége van munkájuktól eltérő foglalkozásra heti néhány órában. A férfiak főként a gyümölcs és a szőlőtermeléssel, még a háziasszonyok a veteményeskertben szorgoskodnak szívesebben. Egy átlagos család éves zöldségféle szükséglete burgonyával együtt kb. 4-500 m2- en már megtermelhető.

Előveteménynek ültethető zöldhagyma, hónapos retek, borsó, saláta is, mert alacsony a hőigényük. Ha pedig kisebb fóliasátor is van, megtermelhető a meleg igényes paprika, paradicsom, uborka, zöldbab stb. A korai burgonyát jó, ha előcsíráztatva vetjük el, ilyenkor a beteg és a cérnacsírás gumó sem kerül a földbe. Célszerű fémzárolt vetőgumót vásárolni, főként, ha az vírustűrő és korai, mert több évi is újra vethető. A káposztafélék palántáit többnyire vásárolják, az a legjobb, ha ismerőstől. Alacsony hőt a kelkáposzta bírja jobban a karalábé fagy után felmagzik. A kezdeti betegségek és károsítók ellen a palántákat gyakran permetezve árulják. Sajnos a káposztaféléknél előfordul, hogy kiültetés után, a palánta fejlődésben lemarad, hervad, lankad. A gyökérnyaki részen nyüves. Ezt a tavaszi káposztalégy lárvája okozza, ami kukocosítja a retket is. A légy fő rajzása a cseresznyevirágzás és a kökényvirágzáskor a legnagyobb. Ez időszakban kell permetezni, március végétől május elejéig. Az idősebb korosztály jól tudja, hogy a frissen szervestrágyázott földbe nem ajánlatos vetni petrezselymet, sárgarépát, burgonyát, vörös hagymát, fokhagymát, retket, céklát, mert fel veheti a trágyaízt. Ha az elővetemények felhasználásra kerültek, másodtermények ültethetők pl. cékla, téli retek, zöldbab és rövid tenyészidőjű káposztafélék.

Ismert, hogy a zöldségfélék zöme vízigényes és a vezetékes víz pedig drága. Sok kiskert tulajdonosnak már van fúrt kútja. A bejelentési kötelezettség pedig az elmúlt évben ismét el lett halasztva.

 

Szegedi Szilveszter

  Kertészmérnök

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?