Mindannyiunkat kihívások elé állít a járvány

A világjárvány második hulláma valamennyiünket újabb kihívások elé, soha nem tapasztalt élethelyzetekbe állítja. Az egészségügyi ellátás metodikájában is bevezettek néhány változást a dolgozók és a betegek védelme érdekében. Elsősorban erről kérdeztük dr. Sinkó-Káli Róbertet, a Jászberényi Szent Erzsébet Kórház főigazgatóját.

A kórházban látogatási tilalom van. Pontosan miért szükséges a szigorítás és kire vonatkozik?

Lassan elérjük a második hullám csúcsát és mint már tapasztaltuk, ez sokkal erőteljesebb, mint a tavaszi járvány idején. Akkor és most is be kellett zárni a kórházakat a látogatók elől. Hangsúlyozom tilalom van, nem szigorítás! Érthetően ezt nehezen fogadják el a hozzátartozók, hiszen mindenki szeretné meglátogatni a szerettét. A zárlat kétirányú védelmet nyújt, a fekvőbetegeket és a látogatókat egyaránt védjük a baktériumoktól és vírusoktól.

A tilalom azt jelenti, hogy egyáltalán senki sem léphet be a kórház területére a betegeken és az egészségügyi dolgozókon kívül?

Négy esetben tudunk kivételt tenni. Egyházi személy bejuthat az épületbe, ezzel biztosítjuk a vallásuk gyakorlását kívánó betegek jogait. Gyermekekkel itt tartózkodhat egy gondviselő, a többi családtag látogathat, kivétel a kiskorú testvér. A magatehetetlen súlyos beteg, akinek olyan ápolási szükséglete van, hogy egy hozzátartozó időnkénti meglátogatása sokat javít a helyzetén, fogadhat látogatót. Ehhez főigazgatói engedély kell. A vajúdó nőnek is joga van egy hozzátartozó jelenlétéhez. Minden látogató köteles betartani a járványvédelmi protokoll utasításokat. A jogok és kötelességek mindenkire vonatkoznak.

A betegeknek lehet csomagot bejuttatni?

Igen, a portaszolgálatra le lehet tenni a szükséges dolgokat, amit eljuttatunk a fekvőbeteg hozzátartozónak.

Mi a helyzet a járóbetegek ellátásával?

Naponta ezerötszáz-kétezer járóbeteg érkezik a kórházba. Az ő ellátásuk folyamatos szigorított beléptetési rendszer mellett. A sürgősségi bejáratnál felállított sátoron keresztül, valamint az új főbejáraton keresztül tudják megközelíteni a szakrendelőket, ahová előre egyeztetett időpontra érkeznek. A beléptetésnél testhőmérsékletet mérnek a kollégák, valamint kikérdezéssel szűrik a fertőzöttséget. Az időpont kérése a várakozó tömeg elkerülése végett szükséges. A Covid elleni protokoll valamennyi célja az izoláció, a minél kevesebb kontaktlehetőség.

Az előzetes időpontkérelemmel egy gördülékeny beengedési rendszer működhet, mégis előfordul, hogy hosszasan kell várakozni. Ennek mi az oka?

Sokan elfelejtik, hogy a kintről érkező járóbetegek mellett a bent fekvő pácienseinket is el kell látnunk. Nekik is szükségük van a szakrendelőkre, az orvosokra. Előfordulnak a kórházon belül is akut esetek, ami torlódást okozhat. Hála Istennek a betegek zöme megértő, látja, hogy nem az orvosra, nővérre kell várni, hanem egymásra.

Hogy tudnak időpontot kérni a betegek?

Elég telefonon bejelentkezni. Azt kérjük, hogy lehetőleg a rendelés utolsó órájában telefonáljanak, amikor a dolgozóknak több idejük jut felvenni a telefont, feljegyezni a kérelmeket.

A betegforgalomban számszerűség szempontjából érzékelhető valamilyen változás a járvány időszakban?

Azt látjuk, hogy az emberek egy részét visszatartja a bizalmatlanság a vizsgálatoktól. A betegforgalom csökkent az utóbbi időben, ami a pletykaszinten felröppenő rosszindulatú híreknek is köszönhető. A rémhírkeltés, a közösségi oldalakon osztott félinformációk az egészségügybe vetett bizalom elvesztéséhez vezetnek. Nem a kórházban terem a vírus. Mi száz százalékban mindent megteszünk betegeink és munkatársaink védelmében.

Arról tud tájékoztatást adni, mennyire fertőzött a Jászság?

Hivatalosan csak a kórházról tudok adatokat szolgáltatni, nem kapok információkat a városra, vagy a régióra vonatkozóan. A kórházunk alapvetően jó statisztikát mutat, ami a fertőzések mentességét illeti. Egyébként a reális pandémiás számokat mindenki láthatja a hivatalos oldalakon. Mindenkinek azt ajánlom, hogy onnan tájékozódjon, ne a különböző Facebook bejegyzéseknek higgyen. A félhivatalos információk csak a feszültségkeltést szolgálják az amúgy is felfokozottan bizonytalan, napról napra változó helyzetben.

A Szent Erzsébet Kórházra vonatkozóan hol tájékozódhat a lakosság?

Az információkat megjelentetjük a honlapunkon és Facebook oldalunkon is. Itt egyébként a napi menüről is tájékozódhatnak, amely kapcsán szintén be kellett vezetnünk változásokat. Saját ételhordóban nem vihető el az étel, csakis a konyha által adott edényben, ami szintén a vírusok behurcolását akadályozza meg.

Mit gondol, mikor lehet oltóanyag?

A Covidról már sok mindent tudunk és még vannak előttünk talányok. Az már kiderült, hogy nem egy hagyományosan viselkedő vírus. Például nem mindenkiben termelődik ellenanyag a fertőzöttséget követően. Valószínűleg ez a vírustörzs még az evolúciós fejlődése korai szakaszában jár. Egy részének sikerül úgy átalakulni, hogy nem engedi a szervezetben megvalósulni az ellenanyag képzést. Ez lassítja leginkább az oltóanyag fejlesztését. A kutatás hónapjai, majd a tesztelés is hosszú időt vesz igénybe, tehát nagyon elhamarkodottak voltak azok a kijelentések, hogy négyöt hónapon belül meg lehet a vakcina.

Sokan fenntartással fogadják az oltást, máris megszülettek az összeesküvés- elméletek.

Sajnos Magyarországon is előfordulnak olyan oltásellenes propagandát hirdető emberek, akik tevékenységükkel rengeteget ártanak a társadalomnak. Csak gondoljunk bele mi lenne, ha nem oltanánk például torokgyík, kanyaró, szamárköhögés ellen! Az a szülő, aki megtagadja a védőoltást gyermekétől tulajdonképpen céltáblaként állítja ki a gyilkos kórokozók prédájául. A védőoltásokat azért találják ki, hogy mint a neve is jelzi, megvédjük magunkat, szeretteinket a betegségektől. Az ajánlott oltásokat, mint az influenza elleni védőoltást, a veszélyeztetett idős, beteg embereknek érdemes beadatni.

Addig mit tehetünk saját egészségünk védelmében?

Elsősorban használjunk megfelelő orrot-szájat takaró maszkot! Hangsúlyozom, hogy megfelelőt, nem sálat, kendőt vagy a piacon beszerzett textil maszkot. Amennyiben nincs filterszűrőréteggel ellátva, semmit nem ér a maszk, hiszen azon a ritka szövésű anyagon vígan átsétál a vírus. Jó az orvosi maszk, kényelmes és biztonságos a szelepes. A másik dolog a távolságtartás, a közösség kerülése. Nem maradjunk egy légtérben sokáig idegenekkel. Nagyon fontos a megfelelő, alapos kézmosás, fertőtlenítés. A vírus elég sérülékeny, ha van nálunk egy flaska kézfertőtlenítő és azt használjuk is, akkor sokat tettünk magunkért. Az immunrendszer erősítése szintén hasznos dolog. Lehetőleg kerüljük a felesleges kontaktust idős rokonainkkal is, illetve ők se járjanak gyakran boltba, közösségbe.

Mi a protokoll a kórházban fertőzött vagy fertőzésgyanús esetekben?

Mi járóbeteget nem tesztelünk. Amennyiben valaki tünetmentes, de kockázatelemzéssel, kontakt révén gyanús, akkor őket otthon kell kezelni. A háziorvos dönt a továbbiakról. Jelentheti az ÁNTSZ-nek, amely adhat határozatot karanténkötelezettségről, tesztről. Aki enyhe tünetes szintén nem jöhet be a kórház épületébe. Enyhe tünetekkel a 3-as számmal jelölt járványkórházba kerül, súlyosabb esetben a kettes, életveszélyes állapotban az egyes kórházakba. Nekünk a nyíregyházi kórházat jelölték járványkórháznak.

A kollégák hogy bírják a járvány okozta fizikai-lelki terhelést?

Jóval nagyobb a nyomás rajtunk, mint tavasszal volt. Reméljük nem lesz annyi fertőzött, hogy itt is be kell fogadjunk Covidos betegeket. Tesszük a dolgunkat, vigyázunk egymásra, hiszen holnap is szükségünk lesz mindannyiunk munkájára.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?