Időtlen művészet

A Magyar Festészet Napját új kortárs kiállítás nyitásával ünnepelte a Hamza Múzeum és Jász Galéria október 17-én, szombat délután. Ézsiás Gyöngyike, jászberényi születésű festőművész Az idő nem fontos című tárlatát Farkas Edit múzeumigazgató ajánlotta a kellemetlen időjárás ellenére is népes számú közönség figyelmébe.

Néhány hónappal ezelőtt a jászfényszarui Bedekovich társaság hívta életre a művésznő kiállítását Fényszarun. A járvány kissé felborította az előzetes terveket, de végül is most, ha némiképp késve is, Jászberényben is otthonra talált a lélekemelő témákat megjelenítő tárlat. Farkas Edit megnyitó beszédében utalt rá, hogy ebben az pandémiás, feszültséggel telt időszakban különösen jól esik a szemet gyönyörködtető alkotásokban elmerülni, ha rövid időre is kiszakadni a valóságból. A kiállításra a cd-ről felcsendülő Szent Erfém Férfikar örömzenéje hangolta a jelenlévőket.

A zenei kitérőt követően a továbbiakban az igazgató asszony Ézsiás Gyöngyike művészetét méltatta. Elmondta, hogy a művésznő a rajzmeditáció eszközeit alkalmazza a színek, a formák és az azokat felépítő vonalak segítségével életre keltett képeiben. Az alkotás elmélyült folyamatának eredménye nyomán legendák, mély érzések, élmények, a test és a természet szépsége, születés és halál kerül vászonra.

A természet őselemeiből felépített alakzatok mintegy kísérlet során transzformálódnak modern, mégis valahol a múltban mélyen gyökerező képpé. Azokat a párhuzamokat leljük meg az alkotásokban, amelyek teljessé teszik létünket. A festés szertartásában eltűnik az idő, a művek a szemlélő számára is valami időn túli nyugalmat, kavargó érzelmeket, a lét örök körforgását tükrözik vissza.

Hatalmas ajándék, hogy ötven év múlva visszatérhettem ide – é s nem is üres kézzel – ahol elkezdődött az életem – vallotta köszönő szavaival Ézsiás Gyöngyike. Különleges csoda, hogy a magyar Festészet napját velem ünnepli a város. A művésznő kiemelt köszönetet mondott a munkásságát támogatóknak, a vendéglátó intézménynek és városnak, valamint mindenkinek, aki látogatásával megtisztelte az eseményt, megtekinti a képeit, amelyet az elmúlt évek csodás pillanatiból, emlékekből, legendás történetekből inspirálva álmodott vászonra.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?