Jászberény köztéri fáiról röviden

Ha a park a város kirakata, akkor a fa annak tüdeje, állítja a szakma. Az egykori mezőgazdasági osztály vezetője kért meg, hogy a pelyhesparti mintalakótelep első részének útfásítását tervezzem meg, majd a beszerzést és a szakszerű elültetést is irányítsam. A városi Zagyva medrének kotrása és a sok kellemetlenséget okozó nyárfák kivágása után került szomorúfűz a mederbe. Ez még jó méhlegelő is.

Ezekért a társadalmi munkáért a kitüntetés bronz fokozatát adták akkor. Mindkét rész fái több mint negyven év után is elfogadhatóan szépek, igaz azóta sokat pótolni is kellett. A lakótelep második ütemének fásítását már a helyi tsz egyik erdészete végezte, – nagyon drágán. A város vezetése a költség elfogadását azzal indokolta, hogy a ráfizetéses szövetkezet megsegítése volt a cél.

A pelyhesparti lakótelepre annyira büszke volt a jászberényi vezetés, hogy évekig mutogatták az ideérkezett vendégeknek, a kertbarátoknak is. A város lakótelepeinek, például a Faiskola útinak fapótlása és felújítása már az ott lakók terveinek, elképzeléseinek megfelelően történt.Nagy költséggel, támogatással valósult meg. Az alapvető hiányosságok, mint az öntözés elmaradása miatt a bokrok és a fák jó része kipusztult.

Tudomásul kell venni, hogy a fásítás is erdészeti és kertészeti szakismereteket igényel. Számos fa alkalmas lakott terület útjainak fásítására, például a közismert platán, kőris vagy az ostorfa is, aminek termése ez esetben még a téli időszakban érkező madaraknak is elesége. A lucfenyő helyett az ezüstfenyő jobb, mert ezt nem károsítja a fenyőgubacstetű. Ezek után nézzük mit jelent például egy harminc éves ezüsthárs.

Naponta 3-6 kilogramm szén-dioxid megkötést és ennyi oxigén kibocsájtást, de jelentős az elpárologtatott víz hűsítő hatása is. Jó a pormegkötő képessége, a méhek is szívesen látogatják. A díszfák levelükkel koronaformájukkal és a termésükkel is díszítenek és így teszik kellemessé a városlakók életét. Végül, még előtte vagyunk a faültetések optimális idejének és jó lenne, ha legalább a főbb utak és a parkok fáinak pótlása időben megtörténne még ősszel. Az erdősítés és az útfásítás most országos program.

 

Szegedi Szilveszter kertészmérnök,

Szeged város parkjainak egykori mérnökcsoport vezetője

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?