A gazdasági kapcsolatok erősítése a következő lépés

Október első napján az Iráni Iszlám Köztársaság magyarországi nagykövete, Hamid Reza Nafez Arefi látogatott városunkba, elsősorban, hogy megtekintse a Városháza udvarán az Eredet című falfestményt.

Az Ali Rastro, iráni művész készítette kép a művészet eszközével ábrázolja kapcsolatunkat Yazddal, iráni testvérvárosunkkal. A rövid ünnepségen a vendégeket Pénzes Tivadar tekerőlanton szórakoztatta. Sisa Balázs a kép készítésének körülményeiről mesélt, majd az újságíróknak adott válaszokat követően a látogatás a Jász Múzeumban folytatódott.

Őexcellenciája kifejtette, nagy örömére szolgál, hogy itt lehet és tanúja a testvérvárosi kapcsolatok aktív alakulásának. A művészeti alkotások jó viszonyunkat szimbolizálják. A művészet ereje az, amely jobbá teszi a két ország, a két város kontaktusát. Mint nagykövet, kötelessége ezeket élénkíteni, sokrétűbbé tenni és még szorosabbra fűzni.

A koronavírus ellenére a két ország együttműködése folyamatos, leginkább webináriumok alkalmával tudnak jelenleg találkozni a partner városok. Konkrétan Jászberényre vonatkozólag a nagykövet úr elmondta, hogy már van a fejében néhány ötlet, amelyet Budai Lóránt polgármesterrel meg fognak beszélni. Potenciális lehetőségeket érzékel a két város jövőjét illetően a kultúrán túl a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok terén.

Első látásra úgy tűnik, Jászberénynek rendelkezésre állnak ezen irányú opciói, illetve Yazdban is találunk kiaknázható potenciált az együttműködésre. A nagykövet és a polgármester kötelessége, hogy ezeket az esélyeket kiteljesítsék. Terv szerint legközelebbi látogatásakor már a kereskedelmi kamarával, a helyi vállalkozókkal is tárgyalni fog – hangoztatta Arefi úr.

 

 

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?