Belovai József MOKSZ-Életmű díjas

„A Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség elnökségének egyhangú döntése alapján, – szakmai pályafutásának során -, a magyar korcsolyasportért tett, áldozatos munkájáért MOKSZ-ÉLETMŰ DÍJBAN részesül.” Ezt az értesítést kapta szeptember 18. keltezéssel Belovai József nemzetközi végzettségű szakedző.

Belovai József tanár úr, Az 1980-as évek végén kapcsolódott be a short track rövidpályás gyorskorcsolya és a gyorsasági görkorcsolya megismertetésébe, népszerűsítésébe. A gyorsasági válogatott vezető edzőjeként több éven keresztül tagja volt a Magyar Korcsolyázó Szövetség Gyorsasági Szakág vezetésének. Mindkét sportágban jelentős hazai és nemzetközi sikereket ért el tanítványaival. Görkorcsolyában a Jászberényben megrendezett EB-n megszülettek tanítványainak első aranyai és első férfi érme. 2000 óta számos sikeres Junior VB-n vett részt tanítványaival.

2002-ben Salt Lake City-ben és 2004-ben a torinói Téli Olimpián a magyar csapat kerettagjaiként kimagasló eredményt értek el versenyzői: Nagy Mariann, Farkas Éva, Darázs Péter, valamint Darázs Rózsa és Huszár Erika, akik olimpiai pontszerzőként sporttörténelmet írtak. Részt vett a 2010-es, Vancouverben rendezett téli olimpiára való felkészítésben. 2013-ban pedig, – mint az utánpótlás válogatott edzője -, a MOB kiemelt edzői programjában. Jászberényi tanítványai közül 2018-ban Sziliczei Német Rebeka bekerült a dél-koreai phjongcshangi téli olimpiára készülő felnőtt keretbe, amelynek tagja lett még Túri Anna és Somogyi Barbara is.

Jászberény sportéletének meghatározó egyénisége. Rengeteg energiájának, áldozatkész munkájának köszönhető, hogy Jászberényben 2008 januárjától ismét működik a jégpálya. Az elmúlt években számtalan tanítványa nyerte el a Magyar Köztársaság Jó tanulója, Jó Sportolója kitüntető címet. Tanítványai szeretik, tisztelik. Mindezeken túl, mint ember, mint pedagógus, nagyon sokat tett azért, hogy a Szent István Sport Általános Iskola és Gimnázium, a város egyik elismert Sportiskolája legyen. (2019-ben 7. az országos listán.)

Edzői tevékenysége során számtalan elismerésben részesült:

  1. Jász-Nagykun-Szolnok megye diáksportjáért emlékplakett
  2. Felnőtt Magyar Bajnokok Felkészítéséért emlékplakett
  3. Jászberény Sportjáért
  4. Diploma – A megye legjobb sportolója felkészítéséért
  5. Jászberény Sportjáért Kitüntetés
  6. Arany Katedra Díj -tehetséggondozásért
  7. Főiskoláért Kitüntetés
  8. Magyar Köztársaság Bronz Érdemkereszt. Olimpikonok felkészítéséért
  9. Görkorcsolyasportban végzett kiváló munkáért
  10. Edzői életműdíj n Magyar Edzők Társasága
  11. 2020. MOKSZ-ÉLETMŰ DÍJ, amit a koronavírus-járvány visszahúzódása után veheti majd át ünnepélyes keretek között.

 

 

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?