Tonka 70 éves

Lukácsi Antal, Jászberény egyik legmeghatározóbb futballistája, edzője a napokban tölti be 70. életévét. Az alábbiakban ebből az alkalomból olvasható néhány érdekesség a futballpályán töltött időszakáról.

Nagyon szerencsés ember az, akinek az a foglalkozása, ami a hobbija. Ezt Lukácsi Antalról is elmondhatjuk, hiszen élete a labdarúgás. Jászjákóhalmán tanulta meg a futball alapjait, majd két év után, 19 évesen Jászberényben folytatta pályafutását. Kétéves kitérőt jelentett, amíg katona volt Kaposváron, a Táncsics SE-nél, ahol végigjátszotta az NB II-t és a Hadsereg válogatottba is bekerült.

A jász fővárosban – amellett, hogy a Lehel Hűtőgépgyárban dolgozott – 15 éven át volt kulcsjátékos. Hoffer András könyvének tanúsága szerint a berényi színekben játszott mérkőzések száma alapján (436) az „Örökranglistán” az előkelő 3. helyet foglalja el. Érdekesség, hogy ebben az összeállításban Lóri fia a listavezető (471). A kékfehérben eltöltött időszak alatt 95 gólt jegyzett, egyszeres bajnok és négyszeres gólkirály. Több éven át volt csapatkapitány és többször tagja volt az NB II-es válogatottnak. Miután szegre akasztotta futballcipőjét, több egyesületnél volt edző a Jászságban.

Többször Jászberényben és Jászjákóhalmán, valamint Jászárokszálláson és Jászfényszarun. Jelenleg ott edzősködik, ahol elkezdte a labdarúgást, azaz Jászjákóhalmán. Öt éves kihagyás után újjászervezték szülőfalujában a focit és örömmel fogadta el a felkérést. Néhány nappal ezelőtt, szeptember 20-án éppen egy jászsági rangadót nyertek tanítványai Jászalsószentgyörgy ellen és a 2. helyen várják a folytatást a megyei bajnokság 3. vonalában. Mivel is fejezhetném be ezt a rövid írást? Természetesen azzal, hogy Isten éltessen, Tonka! Mindannyian azt kívánjuk, hogy még sok-sok éven át szolgáld a Jászság labdarúgását!

Ács Tibor

Ács Tibor

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?