Más volt az idei Zagyva-Hajta Gyalogos Teljesítménytúra

Az elmúlt hétvége szombatján, szeptember 12-én a hagyományoktól eltérő időpontban indulhatott a távok valamelyikét teljesíteni az érdeklődők sokasága a város talán legrégebbi szabadidősport eseményén, a Zagyva – Hajta Gyalogos Teljesítménytúrán.

Az idei, immár XXIX. Zagyva – Hajta Gyalogos Teljesítménytúra más volt, mint az ez idáig megrendezettek. A tavaszutón megszokott időpontjában, május idusán, a covid korlátozások közepette nem volt mód az esemény megrendezésére. A zárlat feloldását követően nem kevés fejtörést okozott a szervezőknek annak kitalálása, mikor bonyolítsák le a közel három évtizedes múlttal rendelkező túrákat. Sok mindent figyelembe véve, mérlegelve határoztak a kora őszi időpontról. Ezt jól tették, mert számos új lehetőség nyílt meg előttük, amivel a programon résztvevőknek érdekes, egyedi élményt sikerült nyújtani, hiszen a természet is más arcát mutatta.

Az elmúlt években már megszokhatták a túrázni indulók, hogy három táv közül választhatnak, ez most sem volt másként.

A Zagyva kerülő séta túra 10 km-e az ezen a részen egy háborítatlanul megmaradt, girbegurbán kanyargó folyó ártéri erdőit, rétjeit járta körbe, érintve az egykori Gosztonyi uradalom megmaradt kápolnáját a Kerekudvari részen.

Ha már éppen itt tartunk, fontos megjegyezni, hogy a túrák teljesítéséért járó egyedi kitűző a Gosztonyi kúriát ábrázolja Bugyi László Guriga fotográfus még 2008-ban készült felvételén. Épített örökségünk pontosan két évszázadot megélt, és ebben az esztendőben lebontott, a túrák alkalmával mindig érintett ódon kastélyáról kívántak így megemlékezni a szervezők.

A Zagyva – Bán hegy 16 km-es útvonalát választók az egykor szebb napokat is megélt “szőlőhegyek” présházakkal szegélyezett, terebélyes eperfákkal kísért homokos dűlőútjain gyalogolhattak, megtapasztalva az őszbe forduló táj szépségeit. Színpompás élményt jelentett az évszak elejének egyik évelő növénye, a mostanában virágzó Őszi kikerics, mely természetes élőhelyén a Zagyva ártér rétjein, itt-ott, szép rózsaszín – lilás virágszőnyegekben terült el.

A leghosszabb táv, a 28 km-es Zagyva – Hajta nem mindennapi kalandot kínált az ezen útra kelőknek. A Hajtában az egykori, a lecsapolás miatt csak nyomokban fellelhető mocsárvilágon tájrehabilitációs munkálatokat végeznek. Mindez okán egy különleges munkagép nyomán kárnyújtásnyi ösvény keletkezett a járhatatlan nádtengerben. Ennek bejárását engedélyezte a túrázók számár, az illetékes nemzeti park természetvédelmi őrszolgálata, és így elérhetővé vált az ott emelkedő madármegfigyelő torony is, valószínűsíthetően az e túrák keretében utoljára.

Összesen közel hétszázan érkeztek vissza az Állat – és Növénykert székely kapujánál felállított kiindulópontra. A kánikulába hajló meleg is nehezítette a teljesítők dolgát, de útközben a COOP-os és a tanyasi frissítő pontokon, valamint a célban akadt folyadék bőven oltotta a szomjat, az étek pedig energiát adott. Konkolyék abárolt szalonnája felkatonázva a legnépszerűbb ízletes falat volt, de a dinnyeszeleteknek is nagy volt a keletje, fröccsnek való borból meg soha nincs elég.

Ez a nem a megszokott időpontban, kora őszi nyárban rendezett Zagyva – Hajta gyalogos  túra remekül sikerült! A szervezők azért jövőre maradnak a májusi időpontnál, mikor is egy különlegességgel készülnek, hiszen akkor lesz a harmincadik Hajta.

No, de addig sem maradunk túra nélkül, hiszen október 3-án kerékpárra pattanva járhatók be a Hajta homokos, füves szekérútjai.

 

 

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?