Átadták a Thököly úti parkolót

Az Európai Regionális Fejlesztési Alap által támogatott „Fenntartható települési közlekedésfejlesztés Jászberény belvárosában” elnevezésű, TOP-os projektnek köszönhetően jelentősen módosul a belváros forgalomtechnikai kialakítása. A beruházás egyik fontos elemeként, a környék parkolási gondjain hivatott segíteni az a 67 férőhelyes parkoló, amelyet a Thököly úton, a háziorvosi rendelő mellett alakítottak ki és amit hivatalosan szeptember 14-én délelőtt adtak át.

Két éve kezdődött el az a beruházás, amelynek keretében a buszpályaudvar és környéke rendeződik.  „A választásokban azt ígértük, hogy az előző városvezetés által feltúrt várost igyekszünk visszaadnia város lakóinak. Az elmúlt időszakban azzal szembesültünk, hogy ez nem minden esetben olyan egyszerű, mint ahogy gondoltuk” – mondta a helyszínen Budai Lóránt polgármester.

Egy-két héten belül a beruházások – piaccsarnok, buszpályaudvar, Thököly úti kereszteződés rekonstrukciója – befejeződnek. A parkoló kapcsán a polgármester hozzátette, az előző tervekhez képes a terület befogadóképessége majdnem duplájára módosult. Ez nagyon fontos, hiszen nagy szükség van  parkolóhelyekre a városközpontban, hogy Jászberény élhetőbb legyen.

A műszaki paraméterekről Hegyi István, a városfejlesztési iroda vezetője számolt be. Amikor 2017-ben a tervek elkészültek 35 személygépkocsi, egy mozgássérült és öt buszparkoló helyet tartalmazott. Az új városvezetés nem tartotta szükségesnek a buszok ezen a területen történő parkoltatását, ugyanakkor a személygépjárművek számára helyet kellett létesíteni. Ennek tükrében 65 személygépkocsi és két mozgássérült gépjárművezetők számára alakítottak ki parkolóhelyet a területen.

A beruházás során derült ki, hogy az altalaj nem megfelelő teherbírású, ezért egy mintegy harminc centiméter vastag kőszórást kellett biztosítani, ahhoz, hogy a személygépkocsikat elbírja a felület. Az építkezés eredményeképp egy olyan parkoló létesült, ami hosszú távon fogja szolgálni a várost mind műszaki paraméterében, mind minőségében megfelelő.

A modern megvilágításnak köszönhetően éjszaka is kiválóan használható. A parkoló torkolata, a belső forgalma könnyen használható. A fejlesztés összköltsége pótmunkákkal együtt meghaladta a nyolcszáz milliót, amelyből konkrétan a parkoló mintegy kétszáz millió forint.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?