Rozália búcsú a Főtemplomban

Szeptember 6-án a Főtemplomban sokan összegyűltünk a 10 órakor kezdődő szentmisére. Különösen ünnepi alkalom volt ez, hiszen Jászberény város védőszentjéről, Szent Rozáliáról is megemlékeztünk a misén, illetve a szentmise után a körmenetben, majd a Főtemplom közelében található Rozália kápolnánál.

Rozália nap szeptember 4-e. A szokásokhoz tartozik, hogy szeptember első vasárnapján ezt ünneplik a hívek. Jelen volt még a helyi Keresztény Értelmiségeik Szövetségének (KÉSZ) vezetősége, tagjai, hiszen az is hagyomány, hogy a szentmise végén átadják a csoport által alapított Rozália díjat, amit a KÉSZ kuratóriuma ítél meg rendszerint annak a személynek, aki kiemelkedőt tett, alkotott a város javára.

A szentmise keretében tartott prédikációt Szántó József főesperes apátplébánostól hallhatták a jelenlévők. Elmondta, hogy Jászberény város életében Szent Rozália különleges tiszteletnek örvend, külön kápolnája is van a Főtemplom közelében.

„Szent Rozália pártfogását sokan tapasztalták, tapasztalják, segítségét sokan kérik ma is. Mit is jelent az, hogy szent? Azt, amikor valaki, vagy valami különbözik a többitől, a profántól. A szent váljon lelkünkben, életünkben valóra. Milyen értelemben vagyunk, leszünk eltérőek? Azáltal, hogy Krisztusban vagyunk, a lelkünk a Szentlélek temploma. A szeretet, a szentek hegyeket mozgató ereje. Életük során mindig megújult a föld színe azon emberek között, ahol éltek. Isten hathatós „eszközei” voltak a szentek.” – hívta fel a figyelmet Szánt József szent beszédében, aki a folytatásban szólt röviden Szent Rozália életéről.

Megtudtuk, hogy az 1100-as években élt, grófi családból származott, Szicíliában nevelkedett. A pompát, gazdagságot feladva visszavonultan élt egy barlangban Palermo közelében. A vezeklést választotta, annak minden darabját Krisztus szenvedésével, keresztjével egyesítve. Az Istenhez csatolt szív, lélek a legszebb kincs a világon, nem pedig a pénz, az egészség.

A szentmiséhez szorosan kapcsolódva következett a KÉSZ által alapított Szent Rozália díj átadása. A díjat idén Lantos Tibornénak ítélték oda, akinek közösségépítő munkájáról Szádvári Gábor, a kuratórium elnöke szólt a hallgatóságnak. Lantos Tiborné több csoportban lát el áldozatos, szeretetteljes közösségépítő szolgálatot. Tagja – egyebek mellett – a Jézus Neve Egyházközösségnek, a Ferences Világi Rendnek, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének, 1997 óta támogatja a Böjte Csaba ferences rendi szerzetes által létrehozott rászorulókat támogató alapítványt. Különböző közösségek motorja, figyelmes, bőkezű adakozó, aki örül, ha segíthet és szeretettel fordulhat embertársai felé.

Sajnos egyéb okból adódóan a díjazott nem tudott jelen lenni az ünnepségen, de Vargáné Deme Katalin, a helyi KÉSZ csoport elnöke el fogja juttatni az elismerő emléklapot a sok esztendeje a közösséget szolgáló Lantos Tibornénak.

Gratulálunk a díjhoz!

 

Buschmann Éva

Buschmann Éva

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?