A határsértő művész

Litkei József Nyári délután című képét elemezhették a képzőművészet rajongói mintegy öt hónapos kényszerszünetet követően a Szikra Galéria A hónap műtárgya szeptemberi programján. A festményt és a méltatlanul mellőzött művészt Kerekné Mihalik Judit ajánlotta a közönség figyelmébe másodikán este.

Hosszas szünet után a találkozás őszinte örömével köszöntötte Szikra István tulajdonos a galéria vendégeit, kiemelten a budapesti látogatókat. A szívélyes üdvözlést követően Sas Dániel zongoraművész ragyogó játéka vezette át a hallgatóságot a napi gondok profán világából a művészet áldott terébe.

A képzőművészet képzeletbeli kapuját ezúttal Kerekné Mihalik Judit tárta fel a közönség előtt, aki nagy felkészültséggel vezette végig a jelenlévőket Litkei József életútján, adott bepillantást művészetébe. Judit a Hamza múzeumban került közeli ismeretségbe Litkei munkásságával. Különösen megragadták szitanyomatai, melynek elkészítésének technikai lépéseibe is beavatást nyertünk az előadás alkalmával.

A múzeumban 2017-ben kiállítás is készült a nyomatokból, ennek kapcsán kereste fel annak idején a művész feleségét, Litkeiné Fábián Rózsát a házaspár fővárosi Rákász utcai lakásában. A házban és a hozzá tartozó műteremben több száz szitanyomatot őriz az özvegy. Ezekből adományozott 2004-ben húsz darabot, majd utána még huszonnégyet és néhány bőrképet férje szülővárosának művészeti múzeumába.

A szitanyomatok technikáját a házaspár fejlesztette ki, majd így is vált ismertté, mint a “Litkei-féle szitakollázs”. Egyébként óriási kísérletező, nagy technikai tudású művész volt. Ismereteit szívesen megosztotta tanítványaival a Képzőművészeti Főiskolán, ahol valódi közösségteremtő ember volt. A szitázás mellett szívesen kísérletezett a bőrképek készítésével, linómetszéssel és akvarellel. Kedvelt témái a piacok, épülő gyárak, lóvásárok, anya, nő, város, kikötő, falu, szerelmespár és a Duna voltak.

A hónap műtárgyaként kiállított Nyári délután című képe is egy csodálatosan színes akvarell. A vibrálóan színes mű híven tükrözi Litkei lelkivilágát. Ösztönös esztétikuma, felszabadult látásmódja lendületes munkát sejtet. A színek és az alakok kölcsönhatása, a sormintaszerűség egyfajta egységes harmóniát teremt. A galéria látogatói egyéb akvarellekből és egy szép bőrképről is megfigyelhették a méltatlanul elfeledett Litkei József tehetségét.

A sajtóból nyert kutatások eredményeképp a hagyományokhoz híven Metykó Béla helytörténeti kutató fűzött hozzá érdekességeket az elhangzottakhoz. A kor érájában megtűrt művésznek számító Litkeit több mint száz képzőművész tartja mesterének. Tanítványai rajongtak az óráiért, ahol ők maguk is mesterük nyomán a határokat feszegették. Munkásságáról kevés írott anyag maradt fenn. A korabeli sajtó előszeretettel titulálta Kőbánya művészének a jászberényi születésű mestert. Kevesen tudják, hogy az építészetben is remekeket alkotott. Murális művészetét több közintézmény, például a Veszprémi Városháza gyönyörű üvegablakai őrzik.

 

 

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?