Isteni stigmák, profán sebek

Stigmák – Szakrális és profán sebek címmel nyílt kiállítás július utolsó szombat estéjén a Lehel Film-Színház galériáján. A tárlaton bemutatkozó huszonegy alkotó a jubileumi XXX. Art Camp Művészeti Szimpózium résztvevője volt.

A megjelenteket a házigazda tisztségében Góg Zoltán köszöntötte, majd átadta a szót Ván Hajnalka művészettörténésznek, aki figyelembe ajánlotta a tárlatot. Mindenekelőtt elismerését fejezte ki az alkotóknak és szervezőknek, amiért harminc esztendőn át töretlen lelkesedéssel létrejön az országos hírnevű művésztelep, amelynek eredménye évről évre egy színvonalas kiállítás.

Az elmúlt évtizedek folyamán ugyan váltott fizikai és földrajzi teret, többségében mások a tábort alkotó művészek, de a cél és az eredmény az eredeti. Annak idején a Palkó Tibor vezette Block Csoport tevékenységéből szárba szökkenő kezdeményezés az évek során számos fiatal tehetséget befogadott és ma is nyitott a szárnyait bontogató ifjúság felé. A korszerű alkotók meghívásával a művésztelep megőrizte  progresszív jellegét.

Az évek során változatlan maradt a tematikus címadás is. Ez az idei, az elképzeléseket is felülmúló járványtól nem tudott pozitív lenni. A téma megszólítása jól tükrözi a szituációt, amelyben vagyunk. Stigmák – szakrális és profán sebek. Előrevetülnek a kérdések, hogy a stigmák, sebek a progresszivitásból beszerezhetők-e? És a ha a művészet számunkra szentség, akkor a szembekerüléstől szerzett sebek szakrálisnak számítanak? Ez már profán megközelítés, tisztán Isteni lehet csak a szakrális? – tette fel kérdéseit a bemutatott anyag kapcsán az előadó.

Mind a test mind a lélek képes megtépázódni kortól függetlenül. Mindezek a szerzett sebek ismertetőjegyeink, érdemeink lenyomatai. A művész stigmáinak lenyomatai visszaköszönhetnek akár magán az anyagon is. Ezek a jelek, amik nem feltétlen negatívok, olvashatók ki a kiállított alkotásokból.

Vári Hajnalka ajánlója végén egy-egy mondattal jellemezte az osztálynyi művész személyiségét az itt bemutatott alkotásaik tükrében.

A tárlat október 18-i látható a galérián, majd országos bemutatkozásra indul. A következő nagyszabású kiállítás ennek mintegy folytatása lesz a harminc évet átölelő anyagból.

A nyolc napos tábor keretében a közös alkotáson túl a résztvevők és a kortárs művészet iránt nyitott érdeklődők több programon részt vehettek. Sülyi Diána és Szilák Andrea vetített képes előadáson beszéltek munkáikról. Koncz Gábor Over című kiállításán kalauzolta végig a látogatókat.

Szerda este a tábor helyszínén, az Eszterházy Egyetem Jászberényi Campusán Szilágyi Rudolf zenei előadásán vehettek részt. Az udvarban tábortűz mellett elköltött vacsorát követően az emeleti előadóteremben először egy, az este előadójáról készült kisfilmet tekinthettek meg a vendégek, majd Rudolf zenei repertoárjából is ízelítőt kaptak.

A különböző zörejekből, a legkülönfélébb hangokból fuzionált absztrakt mű varázslatos hangulatot teremtett, melyhez jól illett a díszletként használt füstölő, a gyertyák és a tábor résztvevői által készülő művek, a művészeti eszközök eklektikus sokasága. A tábor záróakkordja az Orákulum zenekar koncertje volta szintén a mozi galériáján.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?