Spitfire a RepTárban

A II. világháborúban egymás ellen harcoló német Messerschmitt és a brit Spitfire vadászrepülőgép most együtt látható a szolnoki Repülőmúzeumban. A RepTárban kiállított Supermarine Spitfire LF Mk.XVIE a krakkói Lengyel Repülési Múzeumból érkezett, és szeptember 13-ig tekinthető meg.

A Spitfire a britek legkedveltebb harci gépe volt, s az angliai légicsata után az ellenállás szimbóluma lett. Ezt a típust kifejezetten alacsony és közepes magasságú légi harcra, valamint földi támadásokra fejlesztették ki. A meglepően kis súlyú és lenyűgöző kormányozhatóságú gépet a világ leggyorsabb vadászrepülőgépeként emlegették.

A Spitfire igazi jellegzetessége az ellipszis alakú szárnya volt, amely kiváló aerodinamikai tulajdonságokkal rendelkezett. A németek kezdetben nem tekintették komoly ellenfélnek a brit vadászrepülőgépet, azonban később megtapasztalhatták milyen megpróbáltatást jelent légiharcot vívni egy Spitfire-rel.

A történelem egyik legnagyobb légi csatája 1940. július 10. és október 31. között zajlott Nagy-Britannia felett. A németek célja az angol légierő megsemmisítése és Hitler hatalmának kiterjesztése volt. A németek az ún. Oroszlánfóka hadművelettel tervezték lerohanni Angliát, s ennek nyitányát jelentette a mintegy három hónapig tartó Angliai csata.

A légicsatát követően  született Winston Churchill brit miniszterelnök híres mondása a: „Soha még az emberi konfliktusok történetében nem köszönhettek ilyen sokan, ilyen sokat, ilyen keveseknek!”

Az angol légierő első teljesen fémépítésű vadászrepülőgépének kifejlesztése Reginald J. Mitchell nevéhez fűződik. Az alsószárnyú vadász-bombázó-felderítő repülőgép egyfőtartós, fémépítésű, hárompontos behúzható futóművel rendelkezik.

Teljesítményével és paramétereivel vetekszik a német rivális Messerschmitt Bf 109 vadászrepülőgéppel. A Spitfire-nek 47 féle változata készült, csaknem 23 000 példányban. Összesen 1055 darab Mk.XVIE Spitfire épült. Ez a verzió rövidebb szárnyfesztávolsággal két ágyú-két géppuska fegyverzet-konfigurációval rendelkezett.

A RepTárban kiállított Spitfire-t 1944-ben gyártották, és túlélte a háborút. 1967-ben ez a repülőgép szerepelt az “Angliai csata” című filmben. 1977-ben került a Lengyel Repülési Múzeum tulajdonába, a 308. (Krakkó) vadászrepülő század festését és jelzéseit viseli.

 

Bognár Mária
Latest posts by Bognár Mária (see all)

Bognár Mária

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?