Sparka, a legkisebb macskamedve

Augusztus 26-án, reggel sajtótájékoztatóval egybekötött orvosi vizsgálat folyamán lehettünk tanúi a Jászberényi Állat – és Növénykert új jövevénye bemutatkozásának.

A Jászberényi Állat – és Növénykertben 2014. júniusa óta élnek vörös macskamedvék. A faj a természetben egyébként a Himalája, illetve Észak- Burma magashegyi erdeiben, valamint Szecsuán nyugati felén és Jünnanban él 2000-4800 méteres magasságban. Az európai állatkertekben közel 400 példány él. Napjainkban egyes felmérések szerint alig 10 ezer egyed található a vadonban, számuk az utolsó 50 évben körülbelül 40%-al csökkent az élőhely elvesztése, illetve az orvvadászat miatt.

A helyi állatkert jelenlegi tenyészpárjának nőstény tagja, Lea a kezdetektől fogva az állatkert lakója, még párja Shifu 2017-ben, az Európai Fajmegőrzési Programnak köszönhetően érkezett a belgiumi Cambron gyűjteményből. Shifu az érkezésekor alig múlt egy éves, ezért a gondozók nem is sejtették, hogy már az első évben családot alapítanak.

Első almukként két hím kölyök született 2018-ban, Camak és Rukka. A tenyészprogram megítélése szerint is sikeres volt a párosítás, hiszen a nemzetközi fajkoordinátor döntése alapján a jászberényi kölykök már 2019 tavaszán új lakóhelyet kaptak.

A védelmező szülők, Lea és Shifu idén június 22-én örvendeztették meg a gondozókat a kis macskamedvével. Az immár több, mint két hónapos kölyök neme ezidáig mindenki számára titok volt, a reggeli bemutatón derült fény arra, hogy a medvecsemete kislány. Sparka még félénk, nem kíván elszakadni a szüleitől, de hamarosan ő is szívesen mutatkozik majd kedvenc elesége, a bambusz levelei között.

 

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?