Fórum a településképről

A településkép védelméről szóló 18/2017. (IX. 14.) önkormányzati rendelet (Településképi Rendelet) módosítási javaslata elkészült. Erről tájékoztatta az érdeklődőket és a média képviselőit Alvári Csaba főépítész augusztus 24-én, hétfő délután 17 órakor a Városháza nagytermében.

Jelenleg a rendelet államigazgatási és lakossági véleményezése párhuzamosan zajlik. A dokumentum elérhető a város honlapján. Az anyaggal kapcsolatban szóban, illetve írásban (alvari.csaba@jaszbereny.hu ) lehet észrevételeket megtenni szeptember 1-ig.

A főépítész a fórum alkalmával kiemelt néhány, a lakosság többségének érdeklődésére számot tartó momentumot a rendeletből. Egyik ilyen fontos módosítás, hogy ezentúl bizonyos esetekben lapos-tetős házak építésére, valamint lapos-tetős teraszokkal való bővítésre is van lehetőség. Másik alapvető változás a kerítéseket illeti. A trapézlemez, köznyelvben „lindab” kerítések építését eddig tiltotta a rendelet. A jövőben ezek faerezetes festésű változata megengedett lesz.

A rendelet változásokat tartalmaz a reklámtáblák kihelyezésében is. A reklámcégéreken túl egyéb műszaki célú eszközöket is igénybe lehet venni reklámozásra, de csakis szigorú szabályok mellett. Ugyancsak változott az ingatlanok rendeltetési funkciójának változásáról szóló bejelentés menete. A rendelet lehetőséget ad olyan hatósági bizonyítvány kiadására, amely szükséges a változás bejelentéséhez. A főépítész végül felhívta a figyelmet a helyi védelem alatt álló épületek felújításához nyújtott önkormányzati támogatás igénylésének lehetőségére.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?