Üzenet a jövőnek

Július 9-én, vasárnap különleges eseményre került sor Portelken. Mint már arról korábban hírt adtunk felszentelték a Nagy János Helytörténeti Gyűjtemény Kálváriáját. Az esemény alkalmával a Magyarok Nagyasszonya kétszáz esztendős kőszobor talapzatában időkapszulát helyeztek el. Na de mit is rejt az üzenet a jövő nemzedéke számára a ma élőktől?

A futurisztikus dobozban fényképek, rózsafüzér, préselt szőlőlevél, szájmaszk, szórólapok, régi tárgyak és egy Magyar Anita által írt könyvecske üzen az utókornak, akiknek képviselői száz év múlva nyithatják ki a relikviákat rejtő rejtekhelyet.

A fényképekkel illusztrált könyvben olvashatnak majd Portelek településről; a Tanyamúzeum történetéről; a Kő-szobor származásáról. Mindemellett megtalálható benne Balog Gyula életrajza; Pócs Jánosnak, a Jászság országgyűlési képviselőjének kötődése a Tanyamúzeumhoz, valamint a képviselő levelét is elolvashatják utódaink. A könyv megemlékezik az év kihívásáról, a Koronavírus (COVID19) világjárványról is.

A kötet szerzője, Magyar Anita író-költő Új ruhában a világ című verse és életrajza is helyet kapott az ízléses könyvecskében. Tájékozódhat a jövő olvasója az időkapszula történetéről, az elhelyezés körülményeiről. A lapokon keresztül néhány sorban üzennek a jövő nemzedékének a civilek, illetve mellettük a Kék pillangó Egyesület és a Krízis csoport. „Folytassátok az 1000 éves hitünk megőrzését és ápoljátok a hagyományt, úgy ahogy mi tettük 2020-ban! – Balog Gyula (Portelek)” – írja a fejezetben a helytörténeti kutató.

Érdekes olvasmány a Szőlőmunka leírása – Ki tudja 2120-ban milyen formában művelik majd a szőlőt? Termi-e még a Jász föld a zamatos gyümölcsöt? … Ismereteket gyűjthetnek az utódok a Magyarok Nagyasszonya 200 éves kőszobor történetéről, valamint megismerhetik az Udvari Kálvária építőinek támogatói névsorát, akik között polgármesterek, civilek, cégtulajdonosok, intézményvezetők, képviselők, egyesületek, csoportok neveit láthatjuk.. A kötetet a helytörténeti gyűjteményt illusztráló Képtár zárja.

A Nemzetközi Időkapszula Egyesület (International Time Capsule Society) adatbázisába került a kapszula helyszíne és minden adata. Elérhetőség:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Nemzetk%C3%B6zi_Id%C5%91kapszula_Egyes%C3%BClet

Három darab eredeti példány Balog Gyula, Pócs János, Magyar Anita birtokában maradt.

 

 

 

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?